Evropski dan ozaveščanja o von Willebrandovi bolezni 2024

Prvega februarja obeležujemo evropski dan ozaveščanja o von Willebrandovi bolezni. Gre za novejše zaznamovanje (s pričetkom v letu 2023) »posebnega« dne o tej redki bolezni – vendar najbolj razširjeni motnji strjevanja krvi.

Von Willebrandova bolezen ni hemofilija, čeprav ju mnogi med seboj radi enačijo. Von Willebrandova bolezen (VWD) je najpogostejša dedna motnja strjevanja krvi, ki enako prizadene moške in ženske, vendar je pri ženskah večja verjetnost, da bodo prej iskale zdravniško pomoč, predvsem zaradi čezmernih menstrualnih krvavitev ali zaradi močnejših krvavitev ob porodu. Osebe z VWD imajo težave s strjevanjem beljakovin v krvi, katere pomagajo nadzorovati krvavitve. Znane so kot protein von Willebrandovega faktorja (VWF). VWF prenaša koagulacijski protein faktorja VIII (FVIII) na mesto poškodbe in se veže na trombocite v stenah krvnih žil. To pomaga trombocitom, da se povežejo in tvorijo strdek oz. način kako zaustaviti krvavitev. Če so nižje ravni VWF, bodo posledično tudi nižje ravni FVIII, zato bo za nastanek strdka potrebno nekoliko dlje časa.
Obstajajo različni tipi von Willebrandove bolezni, vsi zaradi »težave« z beljakovino VWF – bodisi nimajo dovolj VWF ali pa slednji ne deluje tako, kot bi moral.

Mnoge osebe z VWD morda sploh ne vedo, da imajo to motnjo, saj obstaja velika verjetnost, da ne bodo prepoznale svoje krvavitve kot neobičajno močne ali dolgotrajne. Krvavitve se lahko zelo razlikujejo med osebami z von Willebrandovo boleznijo, pri čemer nekateri ljudje s to boleznijo doživljajo malo ali nič motenj v njihovem življenju, razen če imajo resne poškodbe ali večje operativne posege, medtem ko drugi doživljajo veliko motenj, tudi pri manj travmatičnih krvavitvah, kot so npr. krvavitve iz nosu in menstrualne krvavitve.

Ker smo o značilnostih von Willebrandove bolezni že pripravili v preteklosti prispevek, katerega najdete s klikom na ...

Von_Willebrandova_motnja_in_njeno_zdravljenjejpg


..., se bomo ob letošnjem dnevu ozaveščanja o VWD bolj osredotočili na pogosta vprašanja o tej motnji ter na načrtovan izobraževalni projekt, pod okriljem združenja ERN-EuroBloodNet in Evropskega konzorcija za hemofilijo (EHC): von Willebrandova bolezen (VWD)« za bolnike, organizacije bolnikov in za zdravstvene delavce. 

Ker je von Willebrandova bolezen relativno zahtevna za razumevanje pri laični javnosti, je prav in pomembno, da jo znamo razložiti in približati tovrstnim interesentom, med katere najbolj pogosto spadajo prav bolniki z VWD in njihove družine, prartnerji, prijatelji, sodelavci, ... Svetovna federacija za hemofilijo (WFH), je v ta namen pripravila nabor najbolj pogostih vprašanj o von Willebrandovi bolezni. Poglejmo si katera so to: 

-       Kaj je von Willebrandova bolezen?
VWD je najpogostejša vrsta motnje strjevanja krvi. Osebe z VWD imajo težave z beljakovino v krvi, imenovano von Willebrandov faktor (VWF), ki pomaga nadzorovati krvavitev. Ko je krvna žila poškodovana in pride do krvavitve, VWF pomaga celicam v krvi, imenovanim trombociti, da se povežejo in tvorijo strdek, da zaustavijo krvavitev. Osebe z VWD nimajo dovolj VWF ali pa slednji ne deluje tako, kot bi moral. Traja dlje, da se kri strdi in posledično, da se krvavitev ustavi.

-       Kako je bila von Willebrandova bolezen odkrita?
Leta 1926 je dr. Erik von Willebrand, finski zdravnik, objavil prvi opis dedne motnje strjevanja krvi, ki se razlikuje od hemofilije. Študije dr. von Willebranda o tej novi bolezni so se začele z družino, ki je živela na otoku Föglö v arhipelagu Åland v Baltskem morju. Ena od žensk (prva znana obolela za VWD) v tej družini je v najstniških letih izkrvavela zaradi menstrualne krvavitve, pred njo pa so zaradi nenadzorovane krvavitve umrli tudi štirje drugi družinski člani.

-       Kako pogosta je von Willebranodva bolezen?
Ocenjuje se, da do 1 % svetovnega prebivalstva trpi za VWD, a ker ima veliko ljudi le zelo blage simptome, jih le majhno število ve, da jo imajo. Raziskave so pokazale, da kar 9 od 10 oseb z VWD nima formalne diagnoze.

am1jpg

-       Kako lahko oseba zboli za von Willebrandovo boleznijo?
VWD je običajno podedovana. Prenaša se z geni z obeh staršev na otroka katerega koli spola. Občasno se VWD pojavi zaradi spontane spremembe gena pred rojstvom otroka.

-       Ali bo ženska z VWD bolezen nujno prenesla na svojega otroka? Kaj če ima oče VWD?
Ženska z VWD ima 50-odstotno možnost, da bolezen prenese na svojega otroka. Če ima oče VWD, ima otrok še vedno 50-odstotno možnost, da bo bolezen podedoval.

-       Kaj je razlika med hemofilijo in VWD?
VWD in hemofilija sta različni vrsti motenj strjevanja krvi. VWD povzroča težava z von Willebrandovim faktorjem, medtem ko hemofilijo povzroča težava z drugo vrsto faktorja strjevanja krvi (faktor VIII pri hemofiliji A; faktor IX pri hemofiliji B). Čeprav sta obe motnji običajno podedovani, je vzorec dedovanja (način, kako se geni prenašajo s staršev na otroka) drugačen. Simptomi VWD so običajno blažji od simptomov hemofilije, vendar se lahko v obeh primerih pojavijo resne krvavitve.

-       Kako resna je lahko VWD?
Resnost simptomov je delno odvisna od vrste VWD, ki jo ima oseba. Tipa 1 in 2 sta na splošno blaga, vendar imajo lahko ljudje z VWD tipa 3 zelo resne krvavitve. Tudi znotraj vsake vrste VWD so simptomi lahko precej različni.

-       Ali imajo ženske z VWD bolj resne simptome kot moški?
Več žensk kot moških kaže simptome VWD. Vzroke gre iskati predvsem zaradi menstrualnih in (po)porodnih krvavitev. Ženske z VWD med mesečnimi menstruacijami pogosto krvavijo več ali dlje kot običajno. Resne simptome pa imajo lahko tudi moški, zlasti tisti z VWD tipa 3.

-       Ali imajo vse ženske s težkimi mestrualnimi krvavitvami von Willebrandovo bolezen?
Ne. Obstaja veliko možnih razlogov za močno menstrualno krvavitev (menoragijo) poleg VWD. Neka britanska študija je pokazala, da je ena od vsakih petih žensk, ki so obiskale zdravnika zaradi močne ali dolgotrajne krvavitve, dejansko imela motnjo strjevanja krvi.

-       Kako je VWD diagnosticirana?
VWD se diagnosticira z nizom krvnih preiskav, ki jih morajo opraviti specialisti v posameznem centru za zdravljenje motenj strjevanja krvi. Opraviti je potrebno več različnih testov, da bi ugotovili točno vrsto VWD, ki jo oseba ima. Postavljanje diagnoze VWD je zahtevno. Raziskave so pokazale, da kar 9 od 10 oseb z VWD nima postavljene diagnoze.

smerniceejpg

-       Ali lahko ženske z VWD zanosijo?
Da. Večina žensk z VWD nima težav z zanositvijo. Ženske z VWD se morajo posvetovati s porodničarjem takoj, ko izvedo, da so noseče. Porodničar bo sodeloval s centrom za zdravljenje motenj strjevanja krvi, da bi zagotovil najboljšo oskrbo med nosečnostjo in porodom.

-       Ali so ženske z VWD v večji nevarnosti za spontani splav?
Zdi se, da imajo ženske z VWD tipa 3 pogostejše spontane splave, zlasti v prvem trimesečju nosečnosti. Možno pa je, da so ti spontani splavi preprosto bolj opazni pri ženskah z VWD, ker je krvavitev večja. Krvavitev po spontanem splavu je lahko tudi hujša pri ženskah z VWD.

-       Bi se morale osebe z von Willebrandovo boleznijo cepiti?
Da. Cepivo proti hepatitisu B se priporoča vsem osebam, ki redno prejemajo kri ali krvne pripravke, čeprav je tveganje za prenos zelo majhno. Osebe z VWD, zlasti tiste, ki imajo tudi hepatitis C, bi se morale cepiti tudi proti hepatitisu A. V zelo redkih primerih se hepatitis A prenaša tudi s krvnimi pripravki.

-       Ali obstaja zdravilo za ozdravitev von Willebrandove bolezni?
Ne, zdravila za ozdravitev VWD ni. Gre za vseživljenjsko stanje, vendar obstajajo varna in učinkovita zdravljenja za vse vrste VWD.



Izobraževalni projekt: »V fokusu - von Willebrandova bolezen«

Ob vse večjem zavedanju, da je potrebno von Willebrandovo bolezen postaviti iz sence hemofilije, nastaja prvi letošnji informativno-izobraževalni projekt na področju te redke bolezni. Evropski konzorcij za hemofilijo je objavil časovnico 13-ih virtualnih srečanj, ki bodo potekala (večinoma enkrat mesečno) ob četrtkih med 17.30 in 19. uro. Znotraj navedenega termina pa bo tako čas za predstavitve, kot tudi čas za odgovore na vprašanja sodelujočih.

webinar ehcjpeg


Časovnica izobraževalnega projekta je sledeča:

-       VWD ni hemofilija; 1. februar 2024

-       Genetika pri VWD; 7. marec 2024

-       Tip ne opredeljuje simptomov VWD; 28. marec 2024

-       Tudi osebe z VWD krvavijo; 9. maj 2024

-       Ne dovolimo, da bi ljudje krvaveli na poti do zdravljenja: natančno diagnosticiranje VWD; 6. junij 2024

-       Zdravljenje VWD-ja: kakšne so možnosti?; 11. julij 2024

-       Operativni posegi; 19. september 2024

-       Tudi ženske krvavijo (menstruacija in njeno obvladovanje, vplivi, spolni odnosi pri osebah z VWD itd.); 17. oktober 2024

-       Materinstvo; november 2024

-       Staranje; 5. december 2024

-       VWD na urgenci; 16. januar 2025

-       Emocionalne travme; februar 2025

-       Izboljšati kakovost življenja bolnikov s VWD; marec 2025
 

Screen Shot 2024-01-29 at 201835png


Ob tem EHC navaja in informira, da je VWD najpogostejša motnja strjevanja krvi, ki prizadene do 1 % splošne populacije, vendar je VWD pogosto zanemarjena in zasenčena s hemofilijo. Namen navedenega programa je razlikovati VWD od hemofilije in se osredotočiti na posebnosti te motnje strjevanja krvi. Cilj programa pa je seveda tudi razprava o aktualnih področjih, povezanih z VWD, katera se prepletajo med pacienti in zdravstvenimi delavci, z namenom, da se pokažejo izzivi tistih, ki živijo s to redko boleznijo, vključno s kakovostjo življenja, z dostopom do zdravljenja in oskrbe, z zdravstvenimi storitvami, ki so na voljo v Evropi, z diagnozo in možnostmi zdravljenja ter s celotnim bolnikovim potovanjem skozi življenje. Nadaljnji cilj tega programa je širjenje sodobnega znanja med zainteresiranimi hematologi, ginekologi, internisti, pediatri, medicinskimi sestrami ali drugimi izvajalci zdravstvenih storitev in organizacijami bolnikov na področju VWD. Navsezadnje je cilj tovrstnega pristopa podpora boljši oskrbi bolnikov.

Začetek programa je časovno usklajen z evropskim dnevom ozaveščanja o VWD, 1. februarjem, še sporočajo pri Evropskem konzorciju za hemofilijo.


 

Vključi se! Naj bo tvoja kakovost življenja z VWD vidno izboljšana.

Spodbujanje posameznikov z von Willebrandovo boleznijo k sodelovanju (učenju, izobraževanju, informiranju in delitvi izkušenj) je lahko izjemno pozitivna izkušnja, tako zanje kot za skupnost motenj strjevanja krvi. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko skupaj motiviramo in podpremo njihovo sodelovanje: 

1. Izobraževanje: Zagotovimo jim izčrpne informacije o von Willebrandovi bolezni, njenih simptomih in možnostih zdravljenja. To jim bo pomagalo bolje razumeti lastno stanje in se počutiti opolnomočene za sodelovanje pri posameznih dejavnostih. 

2. Podporne skupine: Povežimo bolnike z VWD z lokalnimi, regionalnimi ali spletnimi podpornimi skupinami, ki so namenjene posameznikom z von Willebrandovo boleznijo. Biti del skupnosti s skupnimi izkušnjami je lahko motivacija, spodbuda in občutek pripadnosti. 

3. Deljenje zgodbe o uspehu: Poudarjajmo zgodbe posameznikov z von Willebrandovo boleznijo, ki so učinkovito sodelovali pri različnih dejavnostih ali dogodkih. To lahko navdihne tudi druge in jim pokaže, kaj vse je mogoče s pravilnim pristopom in odločnostjo.

o von willebrandovi bolezni z amadejo mlakarpng


4. Prilagajanje dejavnosti: Pomagajmo jim prepoznati in sodelovati v dejavnostih, ki so varne in primerne za njihovo stanje. Spodbujajmo jih k telesnim aktivnostim, ki lahko izboljšajo njihovo splošno zdravje, kot so plavanje, joga ali vaje z neškodljivim učinkom. 

5. Sodelovanje z zdravstvenimi delavci: Spodbujajmo redno komunikacijo in sodelovanje med posamezniki z von Willebrandovo boleznijo in njihovimi zdravstvenimi delavci. To jim bo zagotovilo ustrezno zdravniško pomoč in podporo, kar jim bo vlilo samozavest za sodelovanje pri različnih dejavnostih. 

vwd_awareness-day_2024_WEB_MOTTO-1-scaledjpeg

6. Kampanje ozaveščanja: Spodbujajte ozaveščenost o von Willebrandovi bolezni v skupnosti z organiziranjem dogodkov, delavnic ali spletnih kampanj. To ne bo samo izobraževalo drugih, ampak bo tudi ustvarilo bolj vključujoče okolje za vse. 

7. Ponudimo pomoč: Bodimo na voljo kot podporni spremljevalec ali mentor posameznikom z von Willebrandovo boleznijo, zlasti ko preizkušajo nove dejavnosti ali se pripravljajo na sodelovanje na dogodkih. Ponudimo jim, da jih spremljamo, zagotovimo prevoz ali jim pomagamo pri morebitnih posebnih potrebah. 

Ne pozabimo vedno dati prednost njihovi varnosti in dobremu počutju. Spodbujajmo jih, naj se pred udeležbo v kakršni koli novi dejavnosti posvetujejo s svojim zdravstvenim delavcem, da se zagotovijo pogoji, primerni za njihove individualne okoliščine.

Add a heading 1png


Kako smo obeležili evropski dan ozaveščanja o von Willebrandovi bolezni v letu 2023?

Screen Shot 2024-01-29 at 211104png

Viri: ASH ISTH NHF WFH 2021 Guidelines on the Diagnosis and Management of VWD (2021). https://elearning.wfh.org/resource/ash-isth-nhf-wfh-guidelines-on-the-diagnosis-and-management-of-vwd/ 
https://www.ehc.eu/european-von-willebrand-platform/ehc-ern-vwd/
https://www.hemophilia.org/educational-programs/education/von-willebrand-disease?page=1


RB/HaemophAmicus