slo_flag_greyedpng  en_flagpng      

SVETOVNI DAN HEMOFILIJE, 17. APRIL 2024

17. aprila 2024 se bo svetovna skupnost bolnikov z motnjami strjevanja krvi ponovno zbrala, da bi proslavila svetovni dan hemofilije. Tema dogodka bo "Enakovreden dostop za vse: prepoznavanje vseh motenj strjevanja krvi". Vizija Svetovne federacije za hemofilijo (WFH) Zdravljenje za vse, pomeni svet, kjer imajo vsi ljudje z dednimi motnjami strjevanja krvi dostop do oskrbe, ne glede na vrsto motnje strjevanja krvi, spol, starost ali kraj bivanja.
"Prihodnje leto aprila angažirajmo našo skupnost in nadaljujmo s prizadevanji za svet, v katerem ima vsak – s hemofilijo A ali B, von Willebrandovo boleznijo (VWD) ali katero koli drugo motnjo strjevanja krvi – dostop do diagnoze, zdravljenja in celovite oskrbe", so zapisali pri Svetovni federaciji za hemofilijo (WFH).

"Nekoč so ljudje, ko so rekli "motnja krvavitve", slišali zgolj "moški s hemofilijo". V zadnjih nekaj letih je svet začel spoznavati, da motnja strjevanja krvi pomeni veliko več. To je hemofilija A in B, von Willebrandova bolezen (VWD) ter druga sorodna stanja. To so moški, fantje, ženske in dekleta. Starši in prijatelji so tisti, ki podpirajo osebo z motnjo strjevanja krvi. Na kratko, "motnja strjevanja krvi" pomeni skupnost - skupnost, ki si zasluži priznanje in tisto, kar potrebuje našo podporo. Pridružite se nam 17. aprila 2024, da svetu pokažete, da vam je mar za enak dostop za vse."

—Cesar Garrido, predsednik WFH


Seznanite se z vsebinami predhodnih svetovnih dnevov hemofilije