slo_flag_greyedpng  en_flagpng      

HEMOFILIJA IN PROBLEMATIKA POVIŠANEGA KRVNEGA TLAKA

bayer001png

HEMOFILIJA in HIPERTENZIJA - posnetek spletnega izobraževalnega dogodka, z gostoma zdravstvene stroke, UKC Ljubljana

Hvala vsem, ki ste dogodek spremljali na naši spletni strani ter na YouTube kanalu in preko družabnega omrežja Facebook.

Ozaveščanje o težavah s povišanim krvnnim tlakom pri hemofilikih je ključnega pomena za bolj brezskrbno življenje v odrasli dobi oz. pri starejši hemofilični populaciji. Osebe s hemofilijo imajo namreč dvakrat večjo verjetnost za zvišan krvni tlak. Visok krvni tlak je pogosti vzrok srčne in možganske kapi, pešanja ledvic in srca, oslabelega vida, zato je hipertenzijo nujno zdraviti.

Predava, dr. Karla Rener, KO za hematologijo, UKC Ljubljana.

Čeprav smo poimenovali september za mesec ozaveščanja o hipertenziji pri hemofiliji, je zelo pomembno, da merjenja krvnega tlaka ne zapostavljamo v drugih obdobjih leta. Merimo njegove vrednosti redno in si jih beležimo. To naredimo lahko še bolj poenostavljeno, da naprimer izmerjene vrednosti vnašamo v aplikacijo za spremljanje nivoja faktorja VIII, imenovano my Wapps, kar nam omogoča polje polje v aplikaciji z imenom "note" oz. opomba.

Krvni tlak nam je izmerjen na hematološkem ali zdravniškem pregledu, tisti, ki imate doma elektronske merilnike, si ga lahko izmerite bolj pogosto. Pomembno je, da se zavedamo pasti, ki jih prinaša hipertenzija ter o tem seznanjamo tudi druge naše prijatelje - pa ne samo hemofilike in osebe s sorodnimi motnjami strjevanja krvi. Pripravili smo nekaj posterjev, ki nam pomagajo do zavedanja, kako lahko preprečimo oz. ublažimo našo težavo s povišanim krvnim tlakom.

Poleg zdravstvenega osebja so tukaj še drugi, ki nam lahko pomagajo pri vprašanjih, na katera nimamo odgovora, pri nasvetih ter napotkih, kam naj se obrnemo po pomoč, kje naj pričnemo z informiranjem, izobraževanjem, ..., učenjem o krvnem tlaku in njegovih visokih vrednostih. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je organizacija z večdesetletno tradicijo, ki razpolaga z mrežo podružnic po celotni državi ter tesno sodeluje s strokovnjaki z navedenega področja.

za_srce_logojpg

29. september je svetovni dan srca! Za letošnjo kampanjo ozaveščanja o krvnem tlaku pri hemofilikih se zahvaljujemo farmacevtski družbi Bayer Slovenija, ki je poleg zgornjega videoprispevka ter izvedb fizičnih meritev na srečanju hemofilikov v Prekmurju poskrbela tudi za brošuro z naslovom "Poznaš vrednosti krvnega svojega krvnega tlaka", ki jo danes predstavljamo še v elektronski obliki. 

Dragi hemofiliki, osebe s sorodnimi motnjami strjevanja krvi in njihovi svojci - povezujmo se s srcem. Srečno!

HaemophAmicus, klub prijateljev hemofilije in sorodnih krvnih motenj Slovenije in sveta