slo_flag_greyedpng  en_flagpng      

KONFERENCA EVROPSKEGA KONZORCIJA ZA HEMOFILIJO (EHC)
3 . - 8. oktober 2021

EHC-Conference-2021-wide-strip 1jpeg

Evropski konzorcij za hemofilijo (EHC) je pripravil drugo zaporedno virtualno znanstveno konferenco. Zaradi trenutne svetovne pandemije se je upravni odbor EHC-ja odločil dati prednost varnosti naše skupnosti tako, da bo znanstveno konferenco nadaljeval tako rekoč preko svetovnega spleta. Bistveno je, da novosti in informacije na področju hemofilije in sorodnih krvnih motenj pridejo do bolnikov, zdravstvene stroke, raziskovalcev, znanstvenikov, ..., ter da se na zanimiv in poučen način vsebine prenesejo na vaš dom. Pregled vsebin lanskoletne konference si lahko ogledate na: EHC konferenca 2020.

Konferenca se je odprla v nedeljo, 3. oktobra 2021, ob 19.15. Sledila sta ji simpozij "Generiranje trombina: Cilj vseh zdravljenj hemofilije" in mrežni dogodek, na katerem se je razvila poglobljena debata, na podlagi predhodnih prezentacij simpozija.
Znanstveni program konference bo potekal od ponedeljka, 4. do petka, 8. oktobra 2021, ko bo tik pred zaključkom konference v simpoziju sodelovalo tudi slovensko zastopstvo.

symp2021jpg


PROGRAM KONFERENCE 2021 IN POVZETEK VSEBIN


PETEK, 8. oktober

18.00-19.15

Seja: Novosti

Vodita: Declan Noone & Radoslaw Kaczmarek

 18.00-
 18.15

Znanstveni pogovor

Tromboza - Mike Makris

Von Willebrandova motnja – Caterina Casari

 18.15-
 18.30

Pogovor o negi

Spremljanja raka jeter  – Flora Peyvandi

Načela oskrbe v fizioterapiji – David Stephensen

 18.30-
 18.45

Pogovor o skupnosti

Na krilih upanja – Yuri Zhulyov  

Mobilna diagnostika & enota za zdravljenje – Nurbek Orozaliev and Timur Narbekov  

18.45-
19.00

Pogovor o raziskavah
Educ8 – Sebastien Lacroix – Desmazes
Symphony – Marjon Cnossen

19.00-

19.15

Pogovor o novostih

Mike Makris

Declan Noone

19.30-20.15

Simpozij Bayer

Izboljšanje nadzora: Uporaba inovacij za vzpodbujanje hemofilične skupnosti

20.15-20.30

Zaključek konference

Declan Noone and Amanda Bok

AIMh_page-0001jpg


1-h-fbjpg


Petek (8. oktober) in socialna omrežja #EHC2021

1-twwxjpg


ČETRTEK, 7. oktober

18.00-19.15

Seja: Prehod na daljavo

Vodita: Stefan Radovanovic & Dan Hart

18.00-18.15

Centralni modeli prihodnosti

Mike Makris

18.15-18.30

Telemedicina: Sprememba pri komuniciranju

Debra Pollard

18.30-18.45

Zavzemati se za telemedicino kot bolnik/pacient

Diana Lighezan

18.45-19.00

Prilagajanje poti fenotipom z blago obliko

Dan Hart

19.00-19.15

Razprave

19.30-20.15

Simpozij Takeda

Celostna oskrba: Telezdravje in prihodnost skupnega odločanja pri redkih motnjah strjevanja krvi

20.15-21.00

Virtualno mreženje

Takedasymp_page-0001jpg


Četrtek (7. oktober) in socialna omrežja #EHC2021


SREDA, 6. oktober

18.00-19.15

Seja: Odločitve in preference bolnika/pacienta

Vodita: Amanda Bok and Lotte Haverman

18.00-18.15

Pravica izbirati (tvoj osebni načrt zdravljenja)

Miguel Crato

18.15-18.30

Skupno odločanje: ključni elementi

Thomas Sannié

18.30-18.45

Pogledi z vidika vedenjske znanosti

Mark Lightowler

18.45-19.00

Prihodnost zdravnika interne medicine

Cedric Hermans

19.00-19.15

Razprave

19.30-20.15

Simpozij BioMarin

Zagovorništvo pacientov: Aktiviranje dostopa do inovacij pri hemofiliji

20.15-21.00

Virtualno mreženje

biomarin_page-0001jpg


Sreda (6. oktober) in socialna omrežja #EHC2021


TOREK, 5. oktober

18.00-19.15

Seja: Modularni vidiki

Vodita: Minette van der Ven & Carmen Escuriola-Ettinghause

18.00-
18.15

Nadomestne terapije

Bülent Zulfikar

18.15-
18.30

Nenadomestne terapije

Flora Peyvandi

18.30-
18.45

Genske terapije za vse motnje strjevanja krvi

Lindsey George

18.45-
19.00

Vidik bolnika/pacienta

Brian O’Mahony

19.00-
19.15

Razprave

19.30-20.15

Simpozij Roche

Učimo se drug od drugega: Zagotavljanje učinkovitega izobraževanja v skupnosti za osebe z redkimi motnjami strjevanja krvi

20.15-21.00

Virtualno mreženje 

Nenadomestne terapije


Predavanje je pripravila prof. dr.Flora Peyvandi, Univerza v Milanu/Angelo Bianchi Bonomi Hemophilia and Thrombosis Centre

Nenadomestne terapije (so tiste, ki ne nadomeščajo strjevalnega faktorja, pač pa imajo drugačen način delovanja) temeljijo na inovativnih tehnologijah, ki lahko izboljšajo hemostazo, neodvisno od dodajanja nadomestnega faktorja.
Njihov namen je:

 • premagati težave pri intravenskem dostopu; 
 • izboljšati učinkovitost terapij pri vseh bolnikih, pri tistih z inhibitorji in pri tistih brez njih; 
 • doseči bistveno daljše trajanje delovanja, kar vodi v stabilnejši hemostatični učinek;
IMG_6016jpg
V zadnjih letih je največ govora o emicizumabu, ki je indiciran za rutinsko profilakso pri odraslih in pediatričnih bolnikih, od novorojenčkov do starejših bolnikov s hemofilijo A, z inhibitorji FVIII ali brez njih. Subkutano apliciranje je možno enkrat na teden ali pa vsaka 2 do 4 tedne. Daljše trajanje delovanja zdravila vodi v stabilnejši hemostatični učinek v stanju dinamičnega ravnovesja. Dokazana je njegova visoka učinkovitost v kliničnih študijah.
Kako je bil emicizumab (za zdravljenje hemofilije A) sprejet med hematologi v Evropi? Podatki iz raziskave Evropskega združenja za hemofilijo in sorodne krvne motnje, iz leta 2020, kažejo sledeče: V raziskavi je sodelovalo 46 hematologov iz 21 držav. Emicizumab je bil široko dostopen za 100% bolnikov z inhibitorji in za 88% bolnikov brez inhibitorjev. ABR (Annual Bleeding Rate) 0 (torej nič krvavitev pri bolniku v obdobju leta dni) je bil dosežen pri 73% bolnikov z inhibitorji. Hemostaza je bila zadovoljiva pri večini manjših (93,7%) in večjih (90,7%) kirurških posegih.

IMG_6024jpg

Varnostni profil - študija STASEY: 
193 bolnikov s hemofilijo A, z inhibitorji - profilaksa - enkrat na teden do 2 leti. Ni bilo primerov resnih neželenih učinkov trombotične mikroangiopatije. Najpogostejši neželeni učinki, povezani z emicizumabom so bili blagi ali zmerni: artralgija (boleči sklepi), nazofaringitis (prehlad), glavobol, reakcija na mestu injiciranja in pireksija (asimptomatska vročina).

KATERE SO ŠE DRUGE NENADOMESTNE TERAPIJE?
Omeniti je potrebno tudi terapije, ki še niso odobrene s strani regulatornih organov, saj se nahajajo še v določenih kliničnih fazah. Za slednje se pričakuje njihova odobritev v bodoče:
 • Concizumab;
 • Marstacimab;
 • Fitusiran;
 • Serpin PC;

Nenadomestne terapije so lahko novi terapevtski pristopi za preprečevanje krvavitev pri bolnikih s hemofilijo A in B, z inhibitorji ali brez njih. Natančno razumevanje njihovega načina delovanja, učinkovitosti in varnostnega profila je potrebno in obvezno. Pri njihovi uporabi oz. zdravljenju z njimi so/bodo potrebni dolgoročni opazovalni in izobraževalni načrti, tako za paciente, kot tudi za zdravnike.

rch1_page-0001jpg

Nadomestne terapije


Predavanje je pripravil dr. Bülent Zulfikar, hematolog, Turčija.

Nadomestna terapija je bila vselej temelj zdravljenja hemofilije, v preteklosti za zmanjšanje smrtnosti, danes za zmanjšanje obolevnosti sklepov zaradi kronične hemofilne artropatije. Vedeti moramo, da pa je nadomestno zdravljenje povezano s tveganjem za razvoj inhibitorjev. Slednji negativno vplivajo na preprečevanje krvavitev ter na rezultate zdravljenja. Dodatni minusi so pogoste intravenske injekcije, ki so za bolnika obremenjujoče, za zdravstveni sistem pa drage. 

IMG_6002jpg

Po prihodu rekombinantnih vrst zdravil, so slednja prevladala nad plazemskimi derivati predvsem zaradi virusne varnosti. Danes pa govorimo o prednostih faktorjev s podaljšanim delovanjem (EHL) nad standardnimi rekombinantnimi faktorji SHL, kjer je potrebno pri bolniku manj pogosto injiciranje in je dosežena višja raven strjevalnega faktorja na izmerjeno daljše časovno obdobje. Torej govorimo o farmakokinetični prednosti pri EHL faktorjih, o izboljšani komplianci zdravljenja (sodelovanja bolnika pri zdravljenju), ter o izboljšanem zdravju sklepov pri bolniku.

Če hemofilije in drugih dednih motenj krvavitve ne zdravimo ali pa jih zdravimo neustrezno, pride do okvar sklepov in invalidnosti zaradi pogostih krvavitev. Zdravljenja, ki jih poznamo že več kot 40 let, poleg zaustavitev krvavitev povzročajo tudi zaplete (od prenosov virusov v preteklosti, do pojava inhibitorjev). Nadomestno zdravljenje je temelj zdravljenja hemofilije in sorodnih motenj strjevanja krvi. V zadnjih petih letih je pri zdravljenju hemofilije prišlo do izjemnega razvoja, pri tem pa bomo morali biti še posebej pozorni, kaj bodo novosti prinesle v prihodnosti - potrebno bo sistematično opazovanje, spremljanje in zbiranje podatkov o zdravljenju bolnikov.

Genska terapija


Predavanje je pripravila Lindsey George, asist. prof. pediatrije, Univerza v Pennsylvaniji.

Genska terapija za hemofilijo ter za druge sorodne motnje strjevanja krvi, je nedvomno dokaz uspeha koncepta, ki ga lahko spremljamo v kliničnih fazah razvoja, tako za gensko terapijo pri hemofiliji A, kot tudi pri hemofiliji B. Zaenkrat so obsežne raziskave v fazah kliničnih preskušanj ustvarile seznam preiskovanih vprašanj, ki so še brez odgovorov. V zanjih parih letih nedvomno veje izjemen optimizem glede obetov genske terapije na vpliv hemostatičnih motenj. Uspeh pri "popravljanju" genov pri hemofiliji se lahko prenese tudi v druge motnje/sorodne motnje.

IMG_6047jpg
Ker gre pri genski terapiji za izjemno kompleksno znanstveno področje, ki je laiku zelo težko razumljivo, je za njeno razumevanje v tem trenutku najboljša razlaga, ki nam jo je pred časom pripravila družba Pfizer, z izdajo brošure o genski terapiji., ki jo lahko najdete na spodnji povezavi:
Gensko1jpg


Učimo se drug od drugega


Družba Roche je pripravila simpozij na temo zagotavljanja učinkovitega izobraževanja v skupnosti za osebe z redkimi motnjami strjevanja krvi. Tik pred začetkom EHC konference 2021, je Evropski konzorcij za hemofilijo pripravil izobraževalno platformo za bolnike, ki je na voljo vsem, ki želijo več vedeti o svoji bolezni. Predstavitev platforme je bila tudi del simpozija, katerega bomo nekoliko kasneje povzeli ločeno, saj gre za vsebino, ki ji je nujno potrebno posvetiti  več prostora, predvsem z namenom, da jo hemofiliki prepoznajo kot orodje za pomoč ter pričenjo z njeno uporabo. Platformo EHC-ucate je predstavil Brian O’Mahony, dolgoletni poznavalec hemofilične stroke in predsednik društva hemofilikov Irske.

Torek (5. oktober) in socialna omrežja #EHC2021


PONEDELJEK, 4. oktober

18.00-19.15

Seja: Ženske in motnje strjevanja krvi: Od načel do prakse

Vodi: Evelyn Grimberg

 18.00-
 18.15

Smernice zdravljenja Von Willebrandove motnje: Novosti za Evropo

Vodi: Sophie Susen

 18.15-    18.30

Načela oskrbe za ženske z motnjami strjevanja krvi

Vodi: Debra Pollard

 18.30-   19.00

Študije primerov

Vodi: Manon Degenaar-Dujardin

 19.00-   19.15

Razprava 
Evelyn Grimberg
Alison Dougall
Sophie Susen
Manon Degenaar-Dujardin

19.30-20.15

Simpozij Sobi

Prevzemite nadzor: Krepitev aktivnega življenja

20.15-21.00

Virtualno mreženje

 

Glavni kriteriji, ki jih je potrebno upoštevati pri dolgoročni profilaksi pri Von Willebrandovi motnji:

IMG_5997PNG

Krepitev aktivnega življenja

Simpozij družbe Sobi je imel namen opogumiti hemofilično skupnost pri prevzemanju nadzora nad lastnim življenjem in počutjem, kljub bolezni. Pogosto se hemofiliki soočamo z bolečinami, oteklinami, mišično atrofijo, nestanovitnostjo sklepov in povečanim potencialom za ponovne krvavitve v sklepe. Torej imamo cilj - prekinitev začaranega kroga poslabšanja sklepnega zdravja, ki ga rešujemo s fizično aktivnostjo, katera lahko izboljša stabilnost naših sklepov in s tem ojača mišično strukturo ter zmanjša frekvenco krvavitev. Optimizirano zdravljenje hemofilije s posamezniku prilagojeno profilakso in podporo centrov za zdravljenje hemofilije, je danes ključnega pomena za izboljšano kakovost življenja pri hemofiliku. Kljub višjim nivojem strjevalnega faktorja, ki jih danes prinaša profilaktično zdravljenje, je fizioterapija pomemben element pri osebah, ki se soočajo s sklepnimi težavami oz. hemofilno artropatijo.
Čas, v katerem danes živimo, kliče po motivaciji za fizično aktivnost in pri tem se porajajo vprašanja, kako jo doseči? Ali si želi hemofilik biti aktiven? Se počuti sploh, da bi bil lahko aktiven? Ali se počuti varnega za bolj aktiven življenjski slog? Torej, je zgolj ozaveščanje o motivaciji dovolj, ali bi morali razmisliti o drugačnih rekreativnih pristopih v naši hemofilični skupnosti?
IMG_5982PNGDejstva: 

 • Koristi telesne aktivnosti vključujejo ohranjanje sklepnega zdravja, izboljšano kakovost življenja in s tem osebno zadovoljstvo povezano z zdravjem.
 • Iz pandemije Covid-19 smo se naučili, da lahko izboljšamo oskrbo pri hemofiliji tudi s pomočjo virtualnih posvetovanj in izobraževanj. 
 • Zaščita s personalizirano (po meri posameznika) profilakso omogoča ohranjanje telesnega zdravja in fizične aktivnosti.
IMG_5978PNG

IMG_5935PNG

Kljub vse večji ozaveščenosti o vprašanjih, s katerimi se soočajo ženske in dekleta pri dednih motnjah strjevanja krvi (WGBD), so marsikje standardi oskrbe pomanjkljivi, razlike pri diagnozah in zdravljenju WGBD po Evropi pa različne. Skupni cilj je razviti praktična načela oskrbe za spodbujanje standardizacije oskrbe za WGBD v okviru evropskih centrov za zdravljenje hemofilije in njene celostne oskrbe. Prav zato so potrebna smernice oz. Evropska načela oskrbe žensk in deklet z dednimi motnjami strjevanja krvi:

 1. Enakovreden dostop in kakovost oskrbe za vse posameznike z motnjami strjevanja krvi, ne glede na spol.
 2. Pravočasna in natančna diagnoza motenj strjevanja krvi pri ženskah in dekletih.
 3. Zavedanje o dodatnih izzivih, s katerimi se populacija WGBD sooča skozi vse življenje.
 4. Zagotavljanje celovite oskrbe pri družinsko usmerjenem pristopu.
 5. Vključitev predanega porodničarja in ginekologa v multidisciplinarni tim.
 6. Izobraževanje WGBD in njihovih družin o menstrualnem ciklu in njegovem obvladovanju.
 7. Zgodnje prepoznavanje in optimalno obvladovanje težjee menstrualne krvavitve.
 8. Zagotavljanje svetovanja pred spočetjem in dostop do prenatalne diagnostike.
 9. Zagotavljanje celovitega načrta zdravljenja, osredotočenega na bolnico, med nosečnostjo in po porodu.
 10. Vključevanje WGBD v registre, klinične raziskave in inovacije.

mondjpeg

1-haejpg


Ponedeljek (4. oktober) in socialna omrežja #EHC2021


NEDELJA, 3. oktober

17.00-18.00

Zasedanje generalne skupščine

18.10-19.00

Zasedanje generalne skupščine

19.15-19.30

Otvoritev konference

Declan Noone in Amanda Bok

19.30-20.15

Simpozij Sanofi

Generiranje trombina: Cilj vseh zdravljenj hemofilije

20.15-21.00

Virtualno mreženje


Prvi konferenčni simpozij je pripravila farmacevtska družba Sanofi. Z njim se je želelo izpostaviti generiranje trombina, ki je cilj vseh vrst zdravljenj hemofilije. Trombin, je encim, ki se nahaja v krvni plazmi. Ima osrednjo vlogo pri procesu strjevanja krvi in katerega naloga je prevajanje vodotopnega fibrinogena v netopni fibrin s cepitvijo peptidne vezi med argininom in glicinom. Pri motnjah strjevanja krvi lahko pride v žilah ven in arterij do nastajanja strdkov (tromboza), lahko pa zdravstveno stanje preide k nagnjenosti h krvavitvam (hemofilija). Več o tem na povezavi.
Asist. prof. Radoslaw F. Kaczmarek, ki je tudi vodil simpozij, je povedal, da je področje hemostaze njegovo profesionalno področje. Obravnavana tematika (trombin) je za današnji čas zelo pomembna, saj poteka razvoj več vrst novih terapij za zdravljenje hemofilije, ki bodo potrebovale različne načine spremljanja in laboratorijskega preverjanja ter drugačen pogled na to, kako bo z njimi hemostatična korekcija izvedena. Več o tem v podcastu.

Simpoziju se je pridružila dr. Maria Elisa Mancuso iz Italije, ki je predstavila pristope k novim terapijam za zdravljenje hemofilije, glede generiranja trombina in poudarjanja potenciala tega encima.

IMG_5921PNG

V nadaljevanju je dr. Dan Hart, The Royal London Hospital pripravil predavanje o obvladovanju tveganja tromboze - kaj vemo doslej? Povedal je, da se nakazuje smer, da se bomo s problematiko tromboze v bodoče vse bolj soočali, tudi na področju hemofilije in sorodnih krvnih motenj. Poudaril je, da je ohranjanje optimalne najnižje ravni strjevalnega faktorja zelo pomembno, zato da se izognemo tveganju za trombotične dogodke. "Dalj časa kot bolnik preživi blizu "normalnega območja" strjevalnega faktorja, tem pomembnejši so drugi dejavniki tveganja za trombozo, podobno kot pri splošni populaciji (npr. bolezni srca, venska tromboza, ...).

IMG_5922PNG

Konferenco sta odprla Declan Noone, predsednik Evropskega konzorcija za hemofilijo in Amanda Bok, izvršna direktorica. Poudarila sta skupno željo, da bi se kmalu tovrstnih dogodkov lahko udeleževali "v živo" in predstavila bogat konferenčni program

"Ko razmišljamo o prvem simpoziju na #EHC2021, je jasno, da bo s prehodom na višje ravni strjevalnih faktorjev, ki so možne pri novih in prihajajočih terapijah, tudi tromboza vse bolj verjetno in pogostejše tveganje pri osebah s hemofilijo", je zapisal Brian O Mahony, nekdanji predsednik EHC-ja.


Nedelja (3. oktober) in socialna omrežja #EHC2021

1-ehhcjpg

1-fbhajpg