Sezona fizioterapije za hemofilike v Ljubljani odprta

Potem ko so v izvajanje fizioterapije za hemofilike v Ljubljani v letu 2020 posegli določeni organizacijski zapleti ter pandemija koronavirusa, se ta v letošnjem letu ponovno nadaljuje. V februarju 2021 jo je najprej vzpostavilo društvo Krvni bratje, preko katerega se izvaja tedensko, na Trubarjevi ulici v Ljubljani, vodi pa jo fizioterapevtka Sandra Fabjan. 

fthjpg
Vir fotografije: Društvo Krvni bratje


Fabjanova že več kot leto dni prav tako vodi fizioterapijo za hemofilike v Prekmurju, katera se izvaja redno. Njeno izvajanje je bilo prekinjeno le v času prvega koronskega vala pri nas. V tem času je fizioterapevtka Sandra Fabjan hemofilikom priskočila na pomoč tudi s pomočjo aplikacije PhysioTools, tako da so lahko samostojno izvajali izbrane vaje doma. Aplikacija je stalno aktivna, lahko se je poslužujete vsi, za dostop do nje lahko zaprosite preko društva Krvni bratje, kjer se je možno prav tako prijaviti na tedensko individualno fizioterapevtsko obravnavo v Ljubljani.

1-h-fbjpg


Društvo hemofilikov Slovenije je po letu dni premora prav tako pričelo z izvedbo fizioterapije za hemofilike v Ljubljani, na Kotnikovi ulici, v prostorih Modre fizioterapije. Izvajali jo bosta hemofilikom dobro poznani fizioterapevtki iz ortopedske klinike v Ljubljani, Petra Dovč in Klara Bandur. Fizioterapevtki lahko kontaktirate osebno in se z njima dogovorite za individualno fizioterapevtsko obravnavo. V primeru, da njunih kontaktov nimate, se zanje obrnite na Društvo hemofilikov Slovenije: tel.: +386 1 430 15 21, gsm: +386 41 540 520.

IMG_2456jpg


Koliko dela nas še čaka v bodoče na področju fizioterapije za hemofilike?

Koronakriza nas je nedvomno naučila, da je potrebno težave reševati tudi na druge, nekoliko neobičajne načine. Poleg vaj v obliki tiskanega prikaza (kar poznamo že iz preteklosti) in digitalnih vaj (s pomočjo aplikacije), ki so bile na voljo hemofilikom v zadnjem letu dni, bi bila nedvomno zelo priporočljiva telefizioterapija, ki bi prišla v poštev za tiste iz bolj oddaljenih krajev in ki jim vožnja npr. v Ljubljano vzame precej časa. Telemedicina je v zadnjem letu dni dobila zagon, torej postavlja se vprašanje, zakaj ne poizkusiti z izvedbo fizioterapije na daljavo še preko novih tehnologij, na način ko fizioterapevt spremlja bolnika (v živo) preko spletne kamere oz. videopovezave in s tem njegovo izvajanje vaj ter ga zraven lahko usmerja in mu svetuje.

platfjpg


Tretja možnost je izvedba »lokalne« oz. regijske fizioterapije – npr. na način, kot so se ga poslužili pri društvu Krvni bratje v Prekmurju. Nekaj podobnega bi morda prišlo v poštev še na Štajerskem, Koroškem, Primorskem oz. drugod, v kolikor bi se za tovrstno opcijo izkazal dovoljšen interes. Ideje za regionalno fizioterapijo so v preteklosti že obstajale, ostalo je zaenkrat (razen Prekmurja) zgolj pri njih, na izvedbo pa se še čaka.

1-libpng


Četrta varianta bi lahko bila namenjena predvsem tistim s težjo obliko gibanja oz. starejšim – gre za neke vrste »patronažno« izvedbo fizioterapije z obiskom fizioterapevta na domu bolnika, npr. enkrat ali večkrat tedensko oz. po potrebi ali dogovoru, kar bi bila precejšnja pridobitev za zdravje in gibalne možnosti te – danes najbolj ogrožene skupine hemofilikov v »gibalnem smislu«.


1-twwxjpg


Zahvala in pohvala gre obema društvoma za skrb in trud pri vzpostavitvi fizioterapije. Dejstvo je, da nas "konkurenca" bogati, saj so zategadelj na boljšem tisti, ki tovrstno obravnavo najbolj potrebujejo - osebe z motnjami strjevanja krvi.

Ne odlašajte s prijavami. (P)ostanite aktivni!

RB