Oskrba s zdravili in faktorji v času povečane nevarnosti okužbe s koronavirusom v Sloveniji

Nove informacije - 23. april 2020:

Vlada Republike Slovenije je 22.4.2020 sprejela spremenjen odlok o omejitvi izdajanja zdravil.
V lekarnah je veljalo do tega datuma omejeno izdajanje zdravil na recept za obdobje enega meseca, s spremenjenim odlokom te omejitve ni več!
Omejitev velja zgolj še za zdravila brez recepta, in sicer eno pakiranje na osebo.



Dne 13. marca 2020 je pričela veljati Odredba o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, kjer njen 2. člen navaja: Izvajalec lekarniške dejavnosti lahko izda zdravilo za uporabo v humani medicini na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca. Za tiste porabnike, ki so že do sedaj prejemali zdravila na opisan način, situacija ne spremeni ničesar. Tisti pa, ki so imeli npr. režim dvomesečnih ali trimesečnih količin, se bodo morali novi odredbi prilagoditi. Pomembno je, da hemofiliki pred naročilom faktorjev pravočasno kontaktirajo hematologa, ki jim predpisuje recept oz. naročilnico ter lekarno, kjer zdravila običajno dvigujejo, v izogib da posamezniku doma povsem zdravil ne bi zmanjkalo. Torej - izogibamo urejanju receptov in naročanju faktorjev tik pred zdajci!


AKTUALNO - SLOVENIJA, 9. april 2020
Po zbranih informacijah znotraj hemofilične skupnosti v državi, poteka preskrba s faktorji nemoteno, enako kot je bilo zapisano pred slabim mesecem dni v tem prispevku. Primer za Ljubljano, 9. aprila 2020:
1-awerjpg


Zdravil oz. faktorjev je na zalogi dovolj, preskrba ostaja nemotena

Pri vsem tem se pojavljajo vprašanja predvsem glede zadostnih količin zdravil za hemofilike in osebe s sorodnimi motnjami strjevanja krvi v Sloveniji ter pravočasne logistike in distribucije, zaradi problematike zaprtih nekaterih meja na območju Evropske unije. Proizvajalci zagotavljajo, da je trenutne količine potrebnih zdravil in zalog v Sloveniji dovolj ter da se v dani situaciji (še) ne srečujejo z logističnimi preprekami. Preskrba lekarn in ostalih centrov z zdravili za hemofilijo ostaja nemotena, sistem preskrbe z zdravili pa omogoča zadostno število zalog za vse bolnike, ki potrebujejo zdravila. Pri tem proizvajalci priporočajo, naj bolniki naročajo zdravila oz. faktorje po enakem postopku kot doslej. Gibalno oviranim bolnikom pa svetujejo, da zdravila v lekarnah prevzamejo njihovi svojci. Razloga za zaskrbljenost zatorej ni.

Obvestilo za tiste, ki prejemate zdravilo emicizumab

Prav tako je oskrba nemotena tudi glede zdravil emicizumab, ki jih nekateri hemofiliki tipa A prejemate podkožno. Proizvajalec sporoča, da v času resnih javnozdravstvenih razmer ostaja podpora pacientom, strankam ter partnerjem njegova ključna zaveza in da se zaveda pomena zdravil za hemofilike, zato zagotavlja, da je v odziv na globalno pandemijo sprejel proaktivne ukrepe za nemoteno polno razpoložljivost zdravila za profilaktično zdravljenje hemofilije A.
Preskrba z zdravilom ostaja stabilna, nenehno se sprejema proaktivne ukrepe v sodelovanju z logistiko in na osnovi napovedi povpraševanja proizvajalec lahko zagotovi, da ni identificiral nobenih kritičnih komponent, ki bi vplivale na njegovo sposobnost dobave zdravila v prihodnje.
Na vseh proizvodnih lokacijah so izdelani posebni načrti, katerih cilj je preprečiti prekinitev proizvodnje, pakiranja ali dobave za vsa zdravila, ki jih proizvaja. Prav tako proizvajalec sodeluje z vsemi ključnimi dobavitelji, z namenom ublažitve morebitnega vpliva na dobavno verigo.
Če bi kadarkoli kazalo na kakšne možne spremembe v zvezi z dobavo ali razpoložljivostjo zdravila, bo proizvajalec nemudoma obvestil celotno skupnost hemofilikov.

IMG_1976jpg

Kaj pa, če je moja lekarna zaprta zaradi koronavirusa?

Naslednji problem, ki se lahko pojavi pri dobavi zdravil v domače lekarne je možnost, da bi bila katera od njih zaradi koronavirusa zaprta. V tem primeru se je potrebno samoorganizirati na drug način - dogovoriti se npr. z drugo lekarno za naročilo in dvig potrebnih količin faktorjev oz. drugih zdravil. Pravočasno!

Samozaščita in pomembni ukrepi za preprečevevanje okužbe

In omenimo še dodatno težavo v težkem obdobju, v katerem se trenutno nahajamo: Koronavirus in preprečevanje njegovega širjenja. pri tem sta zelo pomebna samozaščita in odgovorno vedenje posameznika.
Potrebno je upoštevati tudi sledeče napotke oz. opozorila:
- potrebe in elektronske recepte urejamo telefonsko, preko ambulante osebnega hematologa;
- točko izdajanja zdravil (lekarno ali drugo inštitucijo) kontaktiramo telefonsko ali po elektronski pošti. Naročil ne urejamo osebno v poslovalnici oz. na sedežu inštitucije;
- ob prevzemu zdravil spoštujemo režim vstopa v lekarno oz. prostor. V kolikor je potrebno čakati v vrsti pred poslovalnico, držimo potrebno razdaljo med čakajočimi;
- zaščitna maska, kdor jo ima, naj jo uporablja in naj si jo nadene;
- v lekarni uporabljajmo brezstične plačilne kartice, v kolikor kupujemo še dodatne produkte;


PREDHODNE OBJAVE SPLETNEGA DNEVNIKA HAEMOPHAMICUS



Za konec še opozorilo na obstojnost virusa na površinah oz. embalaži. Po zadnjih informacijah je virus na kartonasti embalaži lahko aktiven 24 ur, medtem ko je na plastični embalaži, kovini in steklu aktiven do nekaj dni, zato naj previdnost ne bo odveč tudi pri rokovanju s samo embalažo.

V vsakem primeru pa sta potrebna umivanje rok in obvezna dezinfekcija po končanem obisku lekarne oz. zavoda, kjer smo naročena zdravila prejeli.

Več o splošnih navodilih in odgovornem obnašanju na sledeči povezavi.

IMG_2018_jpg copyjpg

V primeru, da se pojavijo kakršnakoli vprašanja, na katere nimate odgovora, jih lahko posredujete na elektronski naslov info@haemophamicus.eu. S skupnimi močmi jih lahko rešimo oz. se za odgovor zaprosi pristojne in se na ta način informira tudi vse ostale zainteresirane posameznike.

Proizvajalce, distributerje, lekarne in druge ustanove pa se naproša, da se v ev. primeru kakršnihkoli nepričakovanih zapletov pri dobavi zdravil informira hemofilično skupnost v Sloveniji in skupnost oseb s sorodnimi motnjami strjevanja krvi. Hvala!

Ostanimo zdravi! Ostanimo doma, maksimalno, kolikor se da!  

RB