Koronavirus in hemofilija: Upoštevajmo navodila, obnašajmo se odgovorno

V četrtek, 12. marca 2020, je začela veljati odredba o razglasitvi epidemije koronavirusa v Sloveniji. Ker se virus še vedno širi, smo državljani dolžni narediti vse, da širjenje preprečimo.

Hemofiliki smo s staranjem vse bolj podvrženi tudi k drugim obolenjem. Znano je na primer, da se hipertenzija (zvišan krvni tlak) pri hemofilikih pojavlja pogosteje, kot pri nehemofilikih, kar lahko privede do možganske kapi, srčnomišičnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov.
Bojana Beović, specialistka infektologinja ja na Radiu Slovenija povedala, da so najbolj na udaru starejši, kar se ogroženosti tiče, sledijo pa jim kronični bolniki, predvsem tisti s povišanim krvnim tlakom in imunsko oslabljeni ljudje.

Pri starejših osebah, ki so najbolj ranljiva skupina pri okužbi s koronavirusom, lahko slednji poslabša osnovno bolezen in je pri tem kombinacija zapletov lahko za obolelega usodna.

Število okuženih v Sloveniji je do nedelje, 5. aprila 2020, do 24. ure, naraslo že na 1021 (testiranih 28.253 oseb, umrlo je 30 oseb). 

Prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, KC Ljubljana, je povedala, da se infekcijska klinika z današnjim dnem spreminja v 'covid kliniko'. Bolnike z drugimi stanji, ki se zdravijo na infekcijski kliniki, selijo na druge lokacije, poroča spletni Žurnal24.

1-maticic1jpg


Kako ravnamo in se obnašamo?

Za zdaj ukrepamo predvsem preventivno, skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji.

Nujni preventivni ukrepi, ki so podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal:

1. Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
3. Zelo pomembno je, da upoštevamo pravila higiene kašlja (torej, kašljamo v robec).
4. Redno si umivamo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke.
5. Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.


Zdravnika kontaktiramo po telefonu, ne osebno

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv:

Ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev.


1-Informacije_o_koronavirusu__covid-19__epidemijajpg


Kako lahko hemofiliki in osebe s sorodnimi krvnimi motnjami lahko še dodatno pripomoremo k zajezitvi prenosa virusa v Sloveniji?

  • nenujne preglede pri hematologu ali v drugih zdravstvenih ambulantah lahko začasno preložimo;
  • z zdravnikom ali hematologom se o nujnejših vprašanjih najprej posvetujemo po telefonu;
  • pri dvigu zdravil v lekarnah strogo upoštevamo zgoraj navedene preventivne ukrepe in jih obiščemo v času, ko je v njih predvidoma minimalno število ljudi. Pri tem držimo potrebno distanco med ljudmi (vsaj meter in pol);
  • osveščamo ljudi okoli sebe na način, ki ga omogočajo informacijske tehnologije, družabna omrežja, ..., saj smo tudi sami lahko del ranljive skupine;
  • obiska telovadnice, bazenov, savne se trenutno izogibamo. Fizioterapijo ali vadbo začasno izvajamo lahko sami doma. V primeru kakršnegakoli dvoma se telefonsko posvetujemo s fizioterapevtom oz. trenerjem;
  • vsakodnevno spremljamo sredstva javnega obveščanja in se ravnamo po navodilih;

1-Informacije_o_koronavirusu__covid-19__epidemijajpg



PEDIATRIČNA KLINIKA - POMEMBNO OBVESTILO!

Vodstvo Pediatrične klinike Ljubljana sporoča, da je vstop na kliniko poleg pacienta dovoljen le enemu zdravemu spremljevalcu. Zaprti so vsi vhodi, razen glavnega iz Bohoričeve ulice 20.

Ostalim spremljevalcem vstop na kliniko ni dovoljen, torej morajo počakati izven klinike.

Vse starše naprošamo, da na obravnavo otroka spremlja le ena zdrava oseba. Ob tem še vedno velja, da na preglede ali hospitalizacijo prihajajo le pacienti, ki ne kažejo  katerega od znakov okužbe:
slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj, občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje ali v zadnjih 14 dneh niso prebolevali respiratornega obolenja.

V nasprotnem primeru termin telefonsko odpovejte T: 01/522 37 00 ali pokličite v ambulanto/oddelek, kjer ste naročeni. Dodeljen vam bo nov datum.

VIR: UKC LJ, 11.3.2020, 23:30

Več o podrobnostih o koronavirusu v Sloveniji na spletni strani epidemija.si


1-COVID-1 copyjpg


Odredba o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke (Uradni list RS, št. 22/20)

Za hemofilike in osebe s sorodnimi krvnimi motnjami je pomemben predvsem 2. člen (lekarne in izdaja zdravil na recept)!

1-odredbajpg

POMEMBNO OBVESTILO PREJEMNIKOM FAKTORJEV IN ZDRAVIL: Oskrba s zdravili in faktorji v času povečane nevarnosti okužbe s koronavirusom v Sloveniji


SORODNE OBJAVE SPLETNEGA DNEVNIKA HAEMOPHAMICUS



Priporočila in obvestilo Svetovne zveze za hemofilijio ter Evropskega konzorcija za hemofilijo 

Svetovna zveza za hemofilijo (WFH) je v izjavi za javnost glede koronavirusa zapisala, da trenutno ni znanega tveganja glede krvi, produktov (faktorjev) za strjevanje krvi ter izdelkov iz plazme. Zveza priporoča večjo ozaveščenost med osebami z osnovnimi boleznimi, kot sta hemofilija in druge motnje strjevanja krvi. Prav tako je dobro vedeti, da cepiva proti koronavirusu (še) ni!
Več o vsebini izjave WFH: Spletna stran Svetovne zveze za hemofilijo

Evropski konzorcij za hemofilijo (EHC) sporoča, da je možnost okužbe v Evropski uniji in Združenem kraljestvu visoka, zato vsem polaga na srce upoštevanje previdnostnih ukrepov, ki so našteti zgoraj.
EHC ostaja v tesnem stiku s proizvajalci zdravil za motnje strjevanja krvi, spremlja njihove ocene tveganja in načrte, vključno z materiali za izvorna zdravila, dobavnimi verigami ter čezmejno pošiljanje in transport zdravil, da bi se izognili motnjam oskrbe posameznikov, ki so nagnjeni k krvavitvam ter za neomejen dostop do potrebnih terapij za hemofilično skupnost. Trenutno Evropska agencija za zdravila (EMA) ne predvideva pomanjkanja zdravil. 
Več o vsebini izjave EHC: Spletna stran Evropskega konzorcija za hemofilijo.

Društva in reprezentativne organizacije hemofilikov naj obveščajo člane

S pozivi o odgovornem obnašanju posameznikov pri preprečevanju širitve koronavirusa in drugimi pripadajočimi informacijami se preko družabnih omrežij in drugih informacijskih kanalov oglašajo številne svetovne organizacije, ki se primarno ukvarjajo s hemofilijo, prav tako tudi društva, ki z uradnimi izjavami obveščajo in osveščajo svoje člane ter s tem izkazujejo odgovorno delovanje. 

RB