Boško in Matic: Različni generaciji hemofilikov z različnimi težavami in življenjskimi potrebami

Konec oktobra 2019 je Boško Pačarić, hemofilik, zaupal svojo življenjsko zgodbo reviji Moje zdravje, s pomenljivim naslovom "Življenje je lepo, nič več me ne boli, ...", v kateri opisuje otroške korake in ukvarjanje s športom, kljub prirojeni motnji  - pomanjkanju faktorja za strjevanje krvi.
Zgodbo nadaljuje v času dobe odraslega, ko je 20 let opravljal delo taksista, delodajalec je bil na srečo uvideven do njegovih zdravstvenih težav.

20190629_172004jpg

Boško, goreč navijač splitskega Hajduka, je na samozdravljenje prešel šele pred dobrimi petimi leti, danes pa ga pesti tudi dostop do vene, kamor si je potrebno faktor pogosto vbrizgati. Rešitev se je ponudila pred nekaj meseci, z vstopom novega zdravila na slovenski trg, katerega se aplicira pod kožo in bo Bošku prihranilo prenekatero injekcijo v žilni sistem.

Celotna zgodba, ki jo je revija Moje zdravje predstavila o Bošku Pačariću, je na voljo tukaj.

1-boskojpg

Le dober mesec dni po navedeni zgodbi je revija Moje zdravje pripravila še 15-minutni video posnetek z naslovom "Hemofilija - zdravljenje in novosti", kjer se zgodba Boška Pačarića prepleta z zgodbo mladega hemofilika Matica s Primorske in pokaže, kakšna je razlika med generacijami pri hemofilikih, s kakšnimi težavami so se srečevali slednji v preteklosti in kakšne so potrebe današnjih mladostnikov, ki kljub krvni disfunkciji lahko živijo življenje skorajda brez omejitev, katerih so bili deležni njihovi (nekaj generacij starejši) sotrpini.


SORODNE OBJAVE SPLETNEGA DNEVNIKA HAEMOPHAMICUS




1-CWHO-30years_Logo_Color_EN_RGBpng

V prispevku strokovni del o hemofiliji predstavita prof. dr. Irena Preložnik Zupan, hematologinja na Kliničnem oddelku za hematologijo, UKC Ljubljana in asist. dr. Barbara Faganel Kotnik, pediatrinja, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana. Obema se zahvaljujemo za skrb in čutno obravnavo hemofilikov ter za pripravljenost priskočiti na pomoč ob naših pogostih težavah z zdravjem. 

Povezava do: "Hemofilija - zdravljenje in novosti" je na voljo tukaj.

Prispevek je bil objavljen tudi na kanalu YouTube in si ga lahko ogledate na povezavi.

RB