Psiho-socialna vprašanja v povezavi s hemofilijo

Bolezni, zlasti kronične, so lahko pogosto tudi vzrok za težavnejša življenjska obdobja, ki se ne odražajo le na fizični ravni, temveč so zahtevna tudi s psihološke in družbene plati. Prenašanje bolezni, kot je hemofilija, je lahko med drugim čustveno izjemno naporno, z različnimi posledicami, ki se kratko- ali dolgotrajno odražajo tudina duševnem zdravju.
 

1-h-fbjpg


Da bi znali pravočasno prepoznati znake čustvene preobremenjenosti, kot so agresija, jeza, tvegano vedenje, uporništvo ali zloraba zdravil proti bolečinam, je družba Bayer pripravila knjižico, ki bo v pomoč tako osebam s hemofilijo kot njihovim svojcem. V njej je nekaj praktičnih nasvetov, ki lahko osebam s hemofilijo pomagajo znova prevzeti nadzor nad čustvenim vidikom življenja. Tako lahko z majhnimi koraki tudi bolnikom v stiski pomagamo, da živijo kar se da srečno življenje.

Vsebino te knjižice so snovalci želeli približati na podlagi pogovorov s strokovnjaki, ki imajo ob poglobljenem znanju o hemofiliji izjemne izkušnje z nudenjem pomoči osebam s hemofilijo.

Izdajo knjižice je pospremila tudi doc. dr. Barbara Faganel Kotnik, dr. med., s Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana, z naslednjimi besedam: »Osebe s hemofilijo se spopadajo ne le z izzivi zdravljenja same bolezni, temveč tudi s kroničnimi bolečinami, različnimi omejitvami, razočaranji in tudi z depresijo. Zato je zelo pomembno, da znamo te znake pravočasno prepoznati, saj poznamo različne oblike pomoči in podpore. Osebe s hemofilijo so pogosteje izpostavljene ne le fizični, temveč zaradi dodatnih vseživljenjskih obremenitev tudi psihični bolečini. Vesela sem, da so v knjižici na kratko predstavljeni tudi nasveti oz. strategije, kako se spopadati s psihičnimi obremenitvami, saj ni nobenega razloga, da bi osebe s hemofilijo bolezen ovirala pri uživanju srečnega, zadovoljnega in polnega življenja.« 

Želimo si, da bi knjižice dosegle čim več oseb s hemofilijo in njihovih svojcev, zlasti staršev in skrbnikov, zato knjižico delimo na spletnem dnevniku HaemophAmicus, v hemofilični skupnosti pa jo bomo podelili s pomočjo spleta (v zavihku HemoŠola) in družbenih medijev.

10. oktober 2020 je svetovni dan duševnega zdravja.

1-twwxjpg


Brošura: Psiho-socialna vprašanja in hemofilija


1-by1jpg

1-by2jpg

1-by3jpg

1-by4jpg

1-by5jpg

1-by6jpg

1-by7jpg

1-by8jpg

1-by9jpg

1-by10jpg

1-by11jpg

1-by12jpg