Za zdrav življenjski slog oseb s hemofilijo - šport in prehrana

Poletni meseci so zagotovo tisti, v katerih tudi pri hemofilikih in osebah s sorodnimi krvnimi motnjami poteka največ aktivnosti v naravi. Priporočila in nasveti za zdrav življenjski slog oseb s hemofilijo pridejo v sami sezoni (pa tudi izven nje) še kako prav, saj nas spodbujajo k vadbi, treningu, športu in s tem k zdravemu načinu življenja. Prav v ta namen je nastala knjižica, na podlagi pogostih vprašanj bolnikov, na katera so skušali odgovoriti zdravniki in ostali strokovnjaki s področja motenj v strjevanju krvi. Pripravila jo je farmacevtska družba Bayer, z namenom, da bi odgovorili na najbolj žgoča življenjska vprašanja najstnikov in mlajših odraslih oseb s hemofilijo, namenjena pa je tudi vsem ostalim članom skupnosti, ki se srečujejo s hemofilijo.

1-h-fbjpg


Izdajo knjižic sta pospremili tudi doc. dr. Barbara Faganel Kotnik, dr. med., s KO za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana ter prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., spec. internistka in hematologinja s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

Naj knjižica doseže čim več oseb s hemofilijo in njihovih svojcev, zlasti staršev in skrbnikov. Hemofiliki pa naj se spomnimo nanjo tudi v nekoliko težjih trenutkih, ko nam zmanjkuje volje in energije, zato naj bo naš navdih in sopotnik k našemu bolj kvalitetnemu življenju s hemofilijo. 

IMG_3119jpg




Doc. dr. Barbara Faganel Kotnik je ob izidu knjižice o športu in prehrani dejala: »Starši otrok s hemofilijo se pogosto sprašujejo, katere od aktivnosti so primerne za njihove otroke in kako jih motivirati, da kljub hemofiliji ostanejo fizično aktivni in pri tem sledijo njihovim željam. Ob primerni zaščiti sklepov in posvetu s hematologom lahko otroka že zgodaj navadimo na zanj prilagojene aktivnosti in ga spodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu.«



»Življenje s hemofilijo ni ovira, da ne bi mogli uživati v aktivnem, zdravem življenjskem slogu, ki ga dopolnjujeta rekreacija in zdrava prehrana. Pomembno je le, da so posamezniki seznanjeni s previdnostnimi ukrepi in da svoje športne aktivnosti dobro načrtujejo – lahko tudi s pomočjo zdravnika,« je ob izdaji knjižice povedala prof. dr. Irena Preložnik Zupan. »Odrasli bolniki s hemofilijo že vedo, da je kakovost življenja močno odvisna tudi od ustrezne telesne pripravljenosti in zdrave prehrane, zato jim knjižico še posebej priporočam.«



Sorodne objave na spletnem dnevniku HaemophAmicus:


- Telesna aktivnost in hemofilija

- Plavanje - koristna aktivnost za hemofilike

- #thisway - ostanimo fizično aktivni. Pridruži se kampanji tudi ti.



Na spletnem dnevniku HaemophAmicus si je mogoče ogledati izobraževalne in svetovalne vsebine v razdelku HemoŠola, kamor je uvrščena tudi aktualna knjižica o športu in prehrani.


B1jpg

B2jpg

B3jpg

B4jpg

B5jpg

B6jpg

B7jpg

B8jpg

B9jpg

B10jpg

B11jpg

B12jpg

B13jpg

B14jpg

B15jpg

B16jpg