Vzdrževanje zdravja sklepov pri hemofilikih in osebah s sorodnimi krvnimi motnjami v času pandemije koronavirusa

Predzadnji julijski dan v letu 2020 je Svetovna zveza za hemofilijo pripravila webinar, na katerem so zdravstvena stroka, fizioterapevti in trenerji razpravljali o tem kako vzdrževati zdravje sklepov pri osebah s hemofilijo in sorodnimi krvnimi motnjami v obdobju pandemije koronavirusa.

1-h-fbjpg

Razpravo je vodil dr. Glenn Pierce, podpredsednik Svetovne federacije za hemofilijo, sodelovali pa so še fizioterapevti Greig Blamey (Kanada), Pamela Narayan (Indija), Cesar Haddad (Libanon) in trener Andrew Selvaggi (Avstralija).


VPLIV PANDEMIJE NA ZDRAVJE SKLEPOV IN MIŠIC


Fizioterapevt Greig Blamey je povedal, da ima obdobje koronavirusa negativen vpliv na naša tkiva in sklepe. Če ima posameznik veliko sklepnih oz. artropatskih težav, je prav možno, da se počuti ob začetku neke izolacije oz. karantene celo bolje. Bistveno manj je gibanja, več je počitka, ni obremenitve sklepov, itd. Po nekaj dneh "neaktivnosti" postaneta težava ravnovesje in ravnotežje ter s tem gibalna sposobnost posameznika, ki se bistveno zmanjša. Prav tako k temu pripomorejo mehka obsklepna tkiva, ki so do takrat mirovala. Pri vseh naštetih elementih ni v času mirovanja oz. neaktivnosti posameznika nobenih plusov, sploh pa ne kar se mišic tiče - slednje namreč oslabijo, lahko pride do napredovane mišične atrofije, ..., saj ni moči, ni fleksibilnosti. Kar se tarčnih sklepov tiče, najbolj trpijo kolena in kolki, pravi Blamey. In če nismo aktivni dlje časa, kot npr. pandemija traja, večja je nevarnost naštetih zapletov. Seveda se moramo zavedati, da je situacija različna od primera do primera. Obstajajo pa tudi obratni primeri - na nekaterih delovnih mestih se je izkazalo, da je bilo v tem času pri posameznikih celo več obremenitev, kot jih je bilo pred pandemijo, kar ima lahko tudi negativen vpliv na sklepe, saj je prihajalo do preobremenitev. Blamey je odgovoril tudi na vprašanje sodelujočih glede jemanja protibolečinskih tablet zaradi "boljšega izvajanja fizioterapije". Odgovoril je, da tovrstna ideja ni rešitev in da takšen način izvajanja fizioterapije ni priporočljiv in ga absolutno odsvetuje.


IMG_3727jpg


VAJE, KI JIH ENOSTAVNO LAHKO OPRAVLJAMO DOMA


Pamela Narayan, fizioterapevtka, je prikazala preko enega izmed otrok - hemofilika, ki ima okvaro sklepov, praktične fizioterapevtske vaje ramen, kolkov, kolen in gležnjev, večinoma takšnih, ki jih slovenski hemofiliki že poznamo, preko naših predhodnih obiskov fizioterapevtov. Priporočila je predvsem vaje, ki se v času koronavirusa lahko izvajajo tudi z lažjimi utežmi, recimo s peščenimi blazinicami. Te vaje so bodisi statične ali pa v ležečem položaju.



Nedavne objave na spletnem dnevniku HaemophAmicus:


- "Strjevala skupina", inhibitorji in prihodnje možnosti za zdravljenje hemofilije A

- Na Novo Zelandijo na lov za kiwijem s 25.000 enotami faktorja

- Za zdrav življenjski sog oseb s hemofilijo - šport in prehrana




1-glejpg


TELEMEDICINA - PRAKTIČNI NASVETI ZA VEČJO UČINKOVITOST

 
Cesar Haddad, prav tako fizioterapevt, je opozoril na slabenje mišic ter na več bolečin, ki jih daljša neaktivnost hemofilika prinaša ter večjo otrdelost sklepov, če ostajamo neprestano doma in ne gibljemo. Telemedicina se je pri tem morala prilagoditi, tudi zaradi motiviranja samih pacientov ter glede samega protokola rehabilitacije bolnikov. Danes moramo biti neprestano pripravljeni na samoizolacijo. Tudi osebe, ki so okužene s Covid-19, potrebujejo poleg npr. psihološke podpore še podporo in spodbudo glede gibanja, aktivnosti in ostajanja v čimboljši fizični kondiciji. Dandanes glede telemedicine ne bomo mogli mimo pravne podlage za tovrstno obravnavo bolnikov, kar je dejstvo. Gre za varnost in osebne podatke posameznega bolnika, kar bo moral nujno ščititi organizator storitve in kar bo potrebno nujno upoštevati. Izzivov je veliko tudi pri telemedicini, že (ne)delovanje omrežnih ali medmrežnih povezav lahko vpliva na njeno izvajanje. Kot lahko opažamo, je veliko sprememb prav v času koronavirusa tudi na področju fizioterapevtske oskrbe na daljavo, ogromno je novih izzivov, veliko implementacij novih tehnologij in inovacij bo v bodoče vzpostavljenih. Zavedati se moramo, da je pri vsem tem najbolj pomembna pacientova varnost, zasebnost in vzdržnost njegove obravnave na dolgi rok.
Haddad je še odgovoril na vprašanje publike, po kolikšnem času po krvavitvi naj pričnemo s fizioterapijo? Bistvo je v pozdravitvi krvavitve, preden se ponovno lotimo vaj in fizioterapije, ki mora biti počasna in progresivna. Torej brez pretiravanja - ne na vso moč, saj si lahko na takšen neprimeren način lahko povzročimo več škode kot koristi.


1-twwxjpg


"OBTIČATI DOMA" - IZZIV ZA BOLNIKE


Andrew Selvaggi, trener iz Avstralije, tudi hemofilik s težko obliko in z inhibitroji, kvalificiran trener, preživel je 6 operacij sklepov, ima kronični artritis tarčnih sklepov, včasih je bil na vozičku, zamenjani ima obe koleni, trenutno je na podkožnem zdravilu (emicizumab). Teči, pravi, da ne more, dela pa kot fitnes inštruktor. Tudi sam je opazil v prvih dneh "lock down-a" bistveno manj oteklin zaradi neaktivnosti, kasneje pa je šlo vse navzdol, bolečina v sklepih se mu je celo okrepila. Selvaggi priporoča v času osamitve oz. karantene, če se le da, sprehode, npr. okoli hiše oz. mesta bivanja. Zdi se mu pomembno, da se zavedamo pravega razmerja pri izvajanju fizioterapije in njene težavnosti, da ne prestopimo praga, ki bi nam prinesel oz. povzročil krvavitev.

1-h-instagramjpg



OSTANIMO AKTIVNI NA VSEH PODROČJIH

  • izboljšajmo funkcionalnost naših sklepov;
  • zmanjšajmo artritično bolečino;
  • vsako gibanje je boljše kot nič gibanja;
  • spimo bolje in rutinirano;
  • zdrava dieta in upravljanje ter spremljanje lastne teže;
  • manj stresa;
  • osredotočimo se na cilje, medtem ko delamo od doma;
  • boljše razpoloženje in boljši medsebojni odnosi;



In če povzamemo vse skupaj: Kako zelo je pomemben počitek tarčnih sklepov? Za kratek čas, da, zelo. Bila je priložnost med pandemijo, da smo to spoznali in občutili, vendar se počitek oz. fizična neaktivnost bolnika na dolgi rok zagotovo ne bo obrestovala.

RB