"Strjevalna skupina", inhibitorji in prihodnje možnosti za zdravljenje hemofilije A

Spoznajmo, kako se strjuje naša kri, poglejmo predstavitev inhibitorjev oz. zaviralcev ter se seznanimo z bodočimi možnostmi za zdravljenje hemofilije A. Tokrat je izobraževalno gradivo prispevala farmacevtska družba Roche. S pomočjo kratkih videoprispevkov, ki slikovito in razumljivo podajajo odgovore na zgornja vprašanja, se bomo naučili še o nekaterih podrobnostih glede hemofilije, ki jih do sedaj še morda še nismo zasledili oz. spoznali.

1-h-fbjpg
 

Kako se naša kri strjuje?


Proces strjevanja krvi je zapleteno dejanje, pri katerem je potrebno posebno zaporedje dogodkov, kjer sodelujejo razne sestavine. Za lažje razumevanje jih lahko imenujemo "strjevalna skupina", predstavljamo pa si jih kot športno ekipo, kar pomeni, da ena brez druge ne morejo in da ima vsak član svoje naloge, ki jih za uspešno misijo strjevanja krvi mora tudi opraviti. V nekaj učnih minutah prve epizode dobimo tudi odgovore na naslednji dve vprašanji:
  • Kako se krvavitev zaustavi?
  • Kaj se dogaja v krvi osebe s hemofilijo A?
Več o tem in odgovora na obe vprašanji v video predstavitvi: "Strjevala skupina" pri hemofiliji A

1-Hemofilija01jpg
  

Inhibitorji pri hemofiliji A


Najbrž vsi vemo, da osebam s hemofilijo A primanjkuje FVIII, ali pa jim ta ne deluje pravilno. Rešitev je v uporabi zdravljenja z nadomeščanjem manjkajočega faktorja. Velik problem pa lahko nastane, če se proti nadomestnemu faktorju razvijejo protitelesa, katera imenujemo inhibitorji. V drugi epizodi bomo spoznali:
  • preprečevanje pravilnega delovanja nadomestnega faktorja zaradi inhibitorjev,
  • da se za obnovitev strjevanja krvi ob delovanju inhibitorjev uporablja druga zdravila,
  • da so inhibitorji danes eden največjih izzivov pri zdravljenju hemofilije A,
Več o tem v video predstavitvi - epizoda 2: Inhibitorji pri hemofiliji A

1-Hemofilija02jpg

Prihodnje možnosti za zdravljenje hemofilije A


V bližnji prihodnosti se nam pri obvladovanju hemofilije A obetajo novi načini zdravljenja, kot je na primer genska terapija ali pa monoklonska protitelesa. Tretja izobraževalna epizoda prinaša:
  • način in potek genskega zdravljenja pri hemofiliji;
  • delovanje monoklonskih protiteles;
Več o tem v tretji epizodi - video predstavitvi: Prihodnje možnosti za zdravljenje hemofilije A

1-Hemofilija03jpg

Znanje o naših diagnozah, boleznih in sorodnih tematikah lahko s pomočjo spleta danes neprestano obnavljamo. Na spletni podstrani z naslovom HemoŠola lahko najdete najpomembnejše izobraževalne vsebine v povezavi s hemofilijo in sorodnimi krvnimi motnjami. Prihajajo in obetajo pa se tudi nove.

RB


1-twwxjpg