Plavanje - koristna aktivnost za hemofilike

Poletna sezona je pred vrati in kljub pretečemu koronavirusu se bomo nekateri hemofiliki tudi letos odpravili na dopust. Prav tako se počasi pričenja plavalna sezona, predvsem jo že izkoristijo najbolj hrabri, ki jim nižja temperatura vode ne povzroča preglavic. Sčasoma se bodo ponovno odprli bazenski kompleksi in zdravilišča, a vendar bodo vsaj v letošnjem letu veljale določene omejitve, ki jih bo potrebno zaradi varnosti pred okužbo s koronavirusom upoštevati.

1-h-instagramjpg

Plavanje je nedvomno ena izmed najbolj koristnih rekreativnih aktivnosti za hemofilike in osebe s sorodnimi krvnimi motnjami in nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih športov, telesu prijazen ter zagotovo najbolj zabaven, predvsem za otroke. V primerjavi z drugimi oblikami aerobnih športov ima plavanje prednost, da ne obremenjuje sklepov. Bazen je zelo varno okolje za hemofilika, sploh če upoštevamo bazenska pravila, še najbolj preteča nevarnost so spolzka tla v njegovi okolici.


Giannis Drymonakos, evropski prvak v plavanju, je o koristih plavanja zapisal v blogu za spletno stran hemilios.gr, ki je namenjena hemofilikom.

1-hemil_jpgjpg
 
Voda ima številne lastnosti, zaradi katerih osebe z okvarami sklepov bistveno lažje fizično vadijo, kot pa na suhem:
  • zmanjšuje silo teže, gibanje je lažje, pritiska na sklepe ni, potrebna je manjša mišična moč;
  • njen upor pri gibanju oz. plavanju krepi mišice;
  • hidrostatika oz. vodni pritisk deluje kot "povoj", saj stisne sklepe in zmanjša morebitne otekline;  

Naša teža se tako zaradi vzgona v veliki meri zmanjša. Bazen je zato idealen kraj za reševanje mišične togosti in bolečin v sklepih, saj nam voda pomaga pri vadbi. Prav tako je varno mesto za ravnotežje, saj sklepi pri vajah ostanejo v fiksnem položaju. Plavanje razteza in trenira mišice ter lajša bolečine pri hemofilni artropatiji. Ker je voda kar dvanajstkrat bolj gosta kot zrak, varuje posameznika pred manjšimi poškodabmi, ki bi sicer lahko nastale. Sklepi se tako sprostijo, mišice raztegnejo, telo pa postane bolj prožno.

Plavanje je odlična oblika kardiovaskularne vadbe, saj pomaga srcu bolj učinkovito črpati kri, kar vodi k boljšemu pretoku krvi. Študije namreč kažejo, da plavalci bistveno manj trpijo za srčnimi boleznimi. Ne pozabimo še na sprostitev, ki jo voda nudi mišicam, telesu pa zagotavlja rezultate, podobne rezultatom joge. Koristi telesne dejavnosti nedvomno niso samo fizične, so tudi emocionalne in duhovne narave.


Fizioterpija v bazenu

Fizioterapevti pogosto uporabljajo bazensko vadbo za bolnike. Vodna fizioterapija je bistveno lažja za izvajanje pri osebah s sklepnimi težavami, kot pa recimo suha vadba. Tudi v Sloveniji je fizioterapija za hemofilike potekala do epidemije koronavirusa v bazenskem kompleksu v Moravskih Toplicah, v preteklosti pa smo številni hemofiliki vadili v bazenu fizioterapije na Polikliniki v Ljubljani ter na športno-rekreativnih kampih in srečanjih v tujini.


#thisway - ostanimo fizično aktivni. Pridruži se kampanji tudi ti!



Glavne fizične koristi vodne vadbe:

  • močne in prožne mišice podpirajo sklepe in tako pomagajo preprečiti krvavitve in dodatne poškodbe sklepov;  
  • občutek prijetnega počutja in porabe energije pomaga zmanjšati utrujenost;
  • vzdrževanje normalne teže zmanjšuje pritisk na sklepe;
  • izboljšano ravnovesje in telesna koordinacija pomagata sklepom in mišicam pri stabilnosti;
  • vadba pomaga razbremeniti stres in sprostiti um, krepi samozavest;
  • spodbuja socialno vključenost in omogoča socialno interakcijo z ljudmi; 

IMG_6054jpg

Pri plavanju v naravnem prostoru pa ne pozabimo predvsem na našo varnost, saj pogosto ob zmanjšani vidljivosti v vodi ne vemo, kam se podajamo. Tudi dostopi do plaž oz. vstopnih točk v morja, reke, jezera, so lahko za osebe s krvnimi motnjami izziv, zato previdnost in kakšna predhodna informacija ne bosta odveč. In ne pozabimo na dodajanje faktorja za strjevanje krvi pred večjimi poletnimi obremenitvami.

1-h-fbjpg