Lajšanje kroničnih bolečin v sklepih pri hemofilikih z akupunkturo?

O akupunkturi in hemofiliji je v literaturi bolj malo znanega, v preteklosti je bila namreč hemofilikom odsvetovana zaradi ev. krvavitev na mestu vbodov akupunkturnih igel. Moderna zdravljenja današnjega časa pa že omogočajo tudi posluževanje tovrstnih metod za npr. lajšanje bolečine pri bolnikih s hemofilno artropatijo sklepov, za katero nam je vsem znano, da je naravno nepovraten proces v stanje pred njenim nastankom.

1-fbhajpg

Pred meseci je na spletnih straneh Hemophilia News Today izšel članek, ki akupunkturo v hemofiliji kaže v novi, drugačni luči, kot smo je bili vajeni do sedaj. Rezultati manjšega kliničnega preskušanja so namreč pokazali, da je akupunktura učinkovitejša za zmanjševanje kronične bolečine v sklepih pri bolnikih s hemofilijo kot npr. transkutana električna stimulacija živcev (TENS). "Razmisliti je treba o vsakem zdravljenju, ki lahko zmanjša kronično bolečino, in akupunktura ima kaj ponuditi," so zaključili raziskovalci.

Študija "Akupunktura kot terapevtski vir za zdravljenje kronične bolečine pri ljudeh s hemofilijo" je bila objavljena v znastveni reviji Haemophilia Journal.

Krvavitev v sklepe je ena najpogostejših kliničnih manifestacij hemofilije, ki prizadene 70–80% ljudi s to boleznijo. Tovrsten simptom lahko povzroči trajno obolenje sklepov, imenovano hemofilna artropatija, poleg tega tudi kronične bolečine in slabšo kakovost življenja.

(Ne)nadomestno zdravljenje - zdravljenje, ki oskrbi bolnike z manjkajočim faktorjem strjevanja krvi oz. deluje na drug soroden način - lahko v dobi otroštva oz. najstniških letih pri hemofiliku bistveno pomaga zmanjšati poznejše simptome. Vendar pa lahko imajo brez njega (oz. brez redne profilakse) odrasli bolniki s hemofilijo kronično hemofilno artropatijo v več sklepih.

whdhajpg

Fizioterapija, ki pogosto vključuje prilagojene vaje in fizikalno terapijo, velja za standardno zdravljenje kronične bolečine pri hemofiliji. TENS, ki se lahko uporablja v kombinaciji s fizioterapijo, vključuje blag električni tok, ki deluje na kožo, z namenom lajšanja bolečin na določenem območju. Ti majhni električni impulzi, ki jih bolniki običajno občutijo kot mravljinčenje, lahko zmanjšajo bolečinske signale v hrbtenjačo in možgane, kar lahko pomaga pri lajšanju bolečine in pri sprostitvi mišic. Terapija lahko spodbudi tudi proizvodnjo endorfinov, naravnih zdravil proti bolečinam v telesu.

Medtem ko je znano, da TENS in druga fizioterapevtska zdravljenja lajšajo simptome artropatije, bolniki s hemofilijo zaradi nenehne bolečine iščejo tudi alternativno zdravljenje. Takšen postopek (akupunktura) uporablja igle v določenih "energetskih točkah" skupaj s toploto ali električnim tokom.

Raziskovalci univerze v Campinasu v Braziliji so izvedli klinično preskušanje, v katerem je sodelovalo 28 bolnikov, da bi ocenili terapevtski učinek akupunkture v primerjavi s TENS.

Skupno je bilo v akupunkturno skupino vključenih 15 odraslih s hemofilijo in 13 v skupino TENS.

Akupunktura je bila opravljena na delu bolnikovega telesa z najbolj intenzivno bolečino. Po drugi strani je bil TENS 20 minut izvajan na najbolj bolečem sklepu. Obe zdravljenji je fizioterapevt tedensko izvajal v 20-minutnih - petih zaporednih izvedbah.

Teža in višina pacientov sta bili med obema skupinama podobni. Vendar so bili udeleženci akupunkturne skupine starejši od tistih, ki so prejemali TENS - 43,3 leta v primerjavi z 32,8 leta.

platfjpg

Začetne ocene bolečine z vizualno analogno lestvico (VAS) so bile med obema skupinama podobne, enako kot kakovost življenja in meritve zdravja sklepov, analizirani s skupno zdravstveno oceno hemofilije. Kakovost življenja je bila ocenjena z vprašalnikom, ki meri področja, kot so fizično zdravje, zdravljenje, delo in šola, strategije spoprijemanja, načrtovanje družine in odnosi / spolnost. V nobeni skupini niso poročali o epizodah krvavitve.

Rezultati so pokazali, da je akupunkturna skupina zmanjšala oceno bolečine za 60,71%, vendar je bila povprečna ocena VAS v obeh skupinah po zdravljenju znatno zmanjšana.

V skupini bolnikov za akupunkturo je ekipa ugotovila, da je bilo zmanjšanje bolečine še posebej opazno od četrte do pete izvedbe. Pri teh bolnikih je bilo ugotovljeno znatno izboljšanje na sedmih področjih kakovosti življenja, zlasti na področju fizičnega zdravja, »kako ste se ob tem počutili«, do tega »kako vidite samega sebe«, športa in prostega časa, zdravljenja, prihodnosti in načrtovanja družine. Medtem sta le dve domeni - delo in šola ter zdravljenje - pokazali pomembne izboljšave v skupini TENS.

Gensko1jpg

Pri primerjavi obeh skupin so opazili pomembno razliko v stopnjah zadovoljstva. Večina udeležencev, ki so opravili akupunkturo (93,3%), je poročala, da je bila "zadovoljna" z zdravljenjem, manjši odstotek (30,8%) pa je dejal, da je "nekoliko bolj zadovoljen" s TENS. Med obema pristopoma niso opazili razlik v negativnih vplivih na kakovost življenja in zdravje sklepov.

"Akupunktura je učinkovito zmanjšala intenzivnost bolečine pri bolnikih s hemofilijo s kronično boleznijo sklepov v primerjavi s TENS," so zaključili raziskovalci. Raziskovalci so ugotovili, da so med omejitvami študije različna starost bolnikov v obeh skupinah in pomanjkanje drugih ukrepov za preprečevanje bolečine.

1-twwxjpg

Dobro je vedeti: Namen članka ni promocija akupunkture, pač pa informacija hemofilikom, da imamo na voljo »protibolečinsko tehniko«, ki se je v preteklosti »nismo smeli« posluževati. V vsakem primeru, torej za tiste, ki se bodo zanje odločili, je nujen predhoden posvet o omenjenem načinu zmanjševanja bolečine z osebnim zdravnikom, še bolje pa z osebnim hematologom.

RB

povzeto po: Hemophilia News Today