Ko blaga oblika hemofilije lahko postane resen problem

Svetovni teden hemofilije prinaša tretjo epizodo, s katero želi Evropski konzorcij za hemofilijo (EHC) bolj ozaveščati bolnike ter tudi javnost o boleznih motenj strjevanja krvi, katere niso vedno tako zelo v ospredju, kot je na primer težka oblika hemofilije A ali B. Tokrat gre za blage oblike motenj strjevanja krvi, pri katerih so zapleti včasih lahko bistveno bolj nepredvidljivi, kot so pri težjih oblikah hemofilije.

William je bolnik z blago obliko hemofilije. Nivo njegovega strjevalnega faktorja je v osnovi na 18-ih odstotkih. Ob odraščanju je bila hemofilija zanj velika uganka. Vedel je samo to, da je njegov stric v preteklosti zgodaj umrl, že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, zaradi zapletov s krvavitvijo. O tem se v družini nikoli niso pogovarjali, zato William tudi nikoli ni odšel k zdravniku po nasvet glede hemofilije. Ni se niti zavedal, da so ogromne podplutbe ali pa otečen gleženj ter komolec, kakor koli povezane s hemofilijo. Ob izgubi zoba je William krvavel več ur. Tudi takrat ni vedel, da to ni normalno.

ehcucate2022png



Zakaj je pomembno spremeniti zavedanje pri osebah z blago motnjo strjevanja krvi, ki mislijo, da so njihove krvavitve "normalne"?

Diane Lighezan, hematologinja in članica znanstvenega odbora pri EHC: "Veliko oseb z blago obliko motnje strjevanja krvi si predstavlja, da je imeti krvavitev nekaj povsem normalnega, posledično tako tudi živijo z nepotrebnimi komplikacijami, raje kot da bi zanje iskali pomoč. Včasih sploh ne vedo, da tovrstni zapleti lahko privedejo do pojava inhibitorjev, invalidnosti ali pa celo do smrti. Zavedati se je potrebno dejstva, da je vsaka krvavitev resna. Poleg preventive, bi morale biti osebe z blago obliko motenj strjevanja krvi, pripravljene na primer urgence ter vedeti kako pričeti z reševanje situacije ob krvavitvi čim prej. Zavedanje se mora spremeniti, potrebno je pomisliti na težavnost vsake krvavitve ter biti pripravljen na pojav krvavitve ter znati poiskati način za njeno upravljanje, raje kot živeti s komplikacijami, ki se ob krvavitvah pojavljajo".

mild01png



William je pri 37-ih prispel v lokalno bolnišnico na operacijo slepega črevesa. Takrat se je pričel zavedati, da je njegova motnja strjevanja krvi nekaj, kar ga je pričelo skrbeti. V bolnišnico je prispel v hudih bolečinah. Prisotnim je povedal, da ima blago obliko motnje strjevanja krvi, vendar jim več drugih informacij ni znal predstaviti. Danes se zaveda, kakšen vpliv ima lahko vse to na reševanje težav ob krvavitvah. Tudi lokalni zdravniki niso veliko vedeli o hemofiliji, vendar so se odločili kontaktirati nacionalni center za zdravljenje hemofilije ter povprašati, ali je na voljo kakršen koli načrt zdravljenja za navedeni primer. Ta izkušnja je za vedno spremenila Williamov pogled na njegovo motnjo strjevanja krvi.

1-haejpg




Kaj je najpomembnejši nasvet, ki ga lahko podate svojim vrstnikom, kot bolnik z blago motnjo strjevanja krvi?

David Silva, bolnik z blago obliko hemofilije A: "Glede na izkušnje, bi vam želel podati nekaj nasvetov. Tudi če se počutite zdrave in ste v dobri kondiciji, ne opuščajte obiskov centra za zdravljenje hemofilije in na ta način redno opravljajte preiskave ter preglede. Pomembno je, da vas ekipa zdravstvene nege, ki je zadolžena za vas, pozna, ko se pojavi težava z vašim zdravjem. Nikoli ne veste, kdaj boste potrebovali specialistično obravnavo. Ni pomembno, kako dobro se počutite, …, še vedno ste pacient s kronično boleznijo in težave se lahko zelo hitro pojavijo. Zapomnite si, da vam redni pregledi lahko rešijo tudi življenje. Pazite nase in pustite, da pristojni poskrbijo za vas".

mild2png



William je bil presenečen, ko je poslušal o previdnostnih ukrepih glede krvavitev in možnostih številnih zapletov, ki jih slednji prinašajo s seboj. Najbolj pa je bil presenečen nad njegovim pomanjkanjem znanja in razumevanja o nečem, s čimer je dolga leta živel in s čimer je po svoje upravljal celo življenje. Na srečo je operacija slepega črevesa uspela. "Odprla mi je oči, da sem se začel zavedati, kako zelo pomembno je, da sem tesno povezan s centrom za zdravljenjem hemofilije. Zelo pomembno je, da znam oceniti lastno stanje, v primeru da se ponovno pojavi nepredvidljiva situacija. Vzpostavil sem stik z mojim centrom za zdravljenje hemofilije, se srečal z ekipo za celostno oskrbo, vključno z medicinskimi sestrami, hematologom in fizioterapevtom. Zavedam se da je res čas, da začnem bolje skrbeti za to, kar se dogaja v mojem telesu", je povedal William.


WHD2022-1920x200-EN 1jpg



Kateri je najboljši način pristopa za bolnike z blagimi motnjami strjevanja krvi, da jih spodbudimo k sodelovanju?

Nanda Uitslager, medicinska sestra: "Za bolnika motnja strjevanja krvi ni nujno tisto, o čemer sam najbolj razmišlja. Moja največja bojazen je, da na motnjo strjevanja krvi pozabijo takrat, ko bi se nanjo nujno morali spomniti. Želela sem preko konzultacij dobiti informacije, o čem želijo bolniki razpravljati, katera vprašanja jih zanimajo in kakšne skrbi imajo. Ko pokažejo pravi interes in skupaj razmišljamo, namesto, da razmišljamo mi namesto njih, lahko razvijete do njih zaupanje. In v krogu zaupanja lahko vedno poiščete pot, ki ustreza obema stranema.

mild3png




William pravi, da je njegova motnja strjevanja krvi nekaj, kar ne bi smel ignorirati. Priznava, da je bila zgoraj opisana situacija največja šola v njegovem življenju. Priložena skica pove o njem vse.

mild4png



Povzeto po: EHC, https://player.stornaway.io/watch/c8e64861



Preverite še druge zgodbe bolnikov z motnjami strjevanja krvi ob svetovnem dnevu hemofilije 2022

Inhibitorji_in_svetovni_dan_hemofilije_2022png

glanzmannpng



RB/HaemophAmicus