Izjava krovnih organizacij za hemofilijo glede neželenega dogodka pri kliničnem preskušanju genske terapije za hemofilijo A, ki je bila nedavno odobrena v Evropski uniji

Evropski konzorcij za hemofilijo (EHC), Svetovna federacija za hemofilijo (WFH) in Nacionalna fundacija za hemofilijo (NFH), so posredovali skupno izjavo, v kateri navajajo poročanje družbe BioMarin o posodobitvi podatkov kliničnega preskušanja faze 3 (gensko zdravljenje za hemofilijo A), ki je vsebovala informacije o dodatnem resnem neželenem dogodku pri enemu izmed udeležencev kliničnega preskušanja genske terapije Roctavian™ (valoktokogen roksaparvovec), katero je Evropska unija na priporočilo Evropske agencije za zdravila (EMA), pred kratkim odobrila.

Resni neželeni dogodek (SAE) je izraz, ki se uporablja za opis pojava resne zdravstvene težave tekom študije, ne glede na to, ali je obravnavano zdravljenje povzročilo navedeno zdravstveno težavo.

Prva_genska_terapija_za_zdravljenje_tezke_oblike_hemofilije_Apng


Roctavian™ (valoktokogen roxaparvovec) je zdravilo genske terapije, namenjeno zdravljenju težke oblike hemofilije A pri odraslih bolnikih. Evropska komisija mu je 24. 8. 2022 podelila pogojno dovoljenje za promet. Zdravilo je tudi v pregledu ter v  pričakovanju morebitne pridobitve odobritve ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA).

Avgusta 2022 je BioMarin poročal o odkritju B-celične akutne limfoblastne levkemije (B-ALL) pri enem izmed udeležencev navedenega preskušanja faze 3, pri katerem je bila pred tremi leti opravljena genska terapija. Pri družbi BioMarin so poročali, da začetni krvni testi lahko odkrijejo nizke ravni vektorjev in drugih dejavnikov, ki so skladni z ugotovitvami, ki jih običajno opazimo pri bolnikih z diagnozo B-ALL. Odbor za spremljanje podatkov poroča, da naveden neželeni dogodek verjetno ni povezan z gensko terapijo. Bolnik je trenutno na standardni kemoterapiji.

Družba BioMarin bo izvedla analizo sekvenciranja celotnega genoma prek zunanjega podjetja in je zavezana k javnemu poročanju o rezultatih. BioMarin je navedeni primer prijavil regulatorjem (EMA, FDA, itd.), vendar pri tem ni bila zahtevana nobena sprememba glede izvajanja študije ali pogojne licence za promet z zdravilom za gensko zdravljenje.

V začetku letošnjega leta so poročali o raku žlez slinavk pri enem izmed udeležencev faze genskega zdravljenja družbe BioMarin, študije 1/2, ki je opravil gensko terapijo pred več kot petimi leti. O raku so poročali kot o nepovezani zadevi z gensko terapijo, na podlagi ugotovitev genske analize, v aprilu 2022. Poročilo je navajalo, da so »rezultati pokazali primerljiv vzorec integracije med zdravimi tkivi in ​​tkivi, ki vsebujejo tumor, brez dokazov o integraciji vektorjev, ki bi prispevali k masi žlez slinavk.

To je četrto poročilo o raku (drugi dve sta rak jeter in rak mandljev) pri udeležencih katerega koli preskušanja genske terapije za hemofilijo in pri vseh so doslej poročali, da niso povezani z gensko terapijo v aktualnem času.

GT2022png


Potencialno tveganje za nastanek raka je bilo na splošno osredotočeno na vse genske terapije. Organizacije EHC, WFH in NHF, v imenu skupnosti bolnikov, ostajajo pozorne in vztrajajo pri pregledu in preučevanju vseh neželenih učinkov v teh (genskih) - tako kot pri vseh drugih - terapijah. To bo namreč pomagalo zagotoviti njihovo varnost zdravljenja, ki bi lahko v prihodnosti bolnikom spremenila življenje.

Medtem ko ostajamo pozorni, se moramo zavedati splošnega tveganja za rakava obolenja, tudi pri osebah z motnjami strjevanja krvi. Poleg splošnega tveganja pri prebivalstvu za določeno obliko raka, obstaja tudi povečano tveganje za raka na jetrih pri tistih bolnikih s hemofilijo, ki so že (bili okuženi ter) preboleli HIV, hepatitis C in/ali hepatitis B.

Od raziskovalcev, zdravnikov, podjetij in regulatorjev bomo še naprej zahtevali, da se potrudijo ločiti neželene učinke zdravljenja od splošnega tveganja, na najprimernejši možen način, tako da se bolniki lahko odločajo o prihodnjih zdravljenjih, z vsemi razpoložljivimi dokazi.

Nadzor za varnostna vprašanja za novo tehnologijo, kot je genska terapija, je ključnega pomena za našo hemofilično skupnost. V ta namen se razvija register genske terapije pri WFH-ju, da bi zajel večino ali vse bolnike, ki se zdravijo z gensko terapijo, kjer so vsi tovrstni produkti licencirani.

Organizacije, ki so se podpisale pod izjavo, bodo še naprej spremljale in poročale o vseh dogodkih v zvezi z varnostjo terapevtskega področja, pomembnega za našo skupnost bolnikov.

Povzeto po: https://www.ehc.eu/wp-content/uploads/2022_09_12_Joint-Statement-on-BioMarin-SAE-in-GT-Trial_FINAL.pdf


RB/HaemophAmicus