Hemofilija in krvodajalstvo. Kako lahko pomagam?

Prav je, da se o pomembnih vprašanjih pogovarjamo in da jih poskušamo s skupnimi močmi rešiti. Pred dnevi je na spletni dnevnik HaemophAmicus prispelo vprašanje hemofilika, če lahko daruje kri, saj so potrebe po življenjski tekočini v Sloveniji v času pandemije koronavirusa narasle, zato je darovanje krvi ponekod oteženo.

1-ZZavod_Republike_Slovenije_za_transfuzijsko_medicinojpg

Na vprašanje je prijazno odgovorila ga. Polonca Mali, dr. med, spec., vodja Centra za izbor krvodajalcev in zbiranje krvi pri Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Zapisala je, da merila za izbor krvodajalcev ostajajo enaka kot pred pojavom COVID-19. Kriterij za darovanje krvi oseb z motnjami strjevanja krvi se ni spremenil - torej darovanje krvi s strani navedenih posameznikov ni možno.

Torej hemofiliki in osebe s sorodnimi krvnimi motnjami ne moremo darovati krvi, lahko pa pripomoremo na druge načine in o tem osveščamo ljudi okoli nas (domače, sorodnike, prijatelje, znance, sodelavce, ...) in jih na ta način spodbujamo, da opravijo to plemenito dejanje, ki rešuje številna življenja v naši državi:
Ko bomo spodbujali prijatelje k darovanju krvi v času koronavirusa, jih opomnimo, da naj bodo pazljivi predvsem na sledeča opozorila:

1-ced3c704c788529deb2097d9a837c6c5_760_360_centerjpg

Naj bo tudi krvodajalstvo tema, na katero ob svetovnem tednu hemofilije ne smemo pozabiti. V preteklosti nam je hemofilikom reševala življenja. Danes, ko imamo bolj napredne načine zdravljenja, rešuje življenja drugim. Nikoli pa se ne ve, kdaj jo bomo ponovno potrebovali. Bodimo solidarni. Pomagajmo in spodbujajmo ter ozaveščajmo javnost.

RB