COVID-19: Smernice za cepljenje oseb z motnjami strjevanja krvi

Spoštovani hemofiliki in prijatelji s sorodnimi motanjami strjevanja krvi: Pred vami so smernice za cepljenje proti Covid-19, ki so jih izdali Svetovna federacija za hemofilijo (World Federation of Hemophilia - WFH), Evropsko združenje za hemofilijo in sorodne krvne motnje (European Association for Haemophilia and Allied Disorders - EAHAD), Evropski konzorcij za hemofilijo (European Haemophilia Consortium - EHC) in Ameriška nacionalna fundacija za hemofilijo (U.S. National Hemophilia Foundation - NHF).

Pri tem je pomembno, da centri za zdravljenje hemofilije v tesnem sodelovanju z organizacijami bolnikov sprejmejo ukrepe za informiranje oz. obveščanje oseb z motnjami strjevanja krvi o cepivih proti COVID-19 in tako prispevajo k učinkovitemu programu cepljenja.

  1. Ljudje z motnjami strjevanja krvi niso v nič večji nevarnosti, da bi zboleli za COVID-19 ali razvili hudo obliko bolezni, kot splošna populacija, zato ne veljajo za prednostno skupino pri cepljenju.
  2. Cepivo je potrebno dajati intramuskularno. Če je mogoče, je treba uporabiti najmanjšo možno iglo (merilnik 25–27), zaradi preprečitve ev. krvavitve v mišico. Nekatera cepiva je potrebno dajati s priloženo kombinacijo igle in brizge. Na mestu vboda je treba pritiskati še vsaj 10 minut po injiciranju, da se zmanjša ev. krvavitev in oteklina. Poleg tega se priporoča samopregled / palpacija mesta injiciranja nekaj minut in 2-4 ure kasneje, da se prepreči ev. zakasnjen hematom. Nelagodje v roki, ki ga čutimo 1-2 dni po injiciranju, ne bi smelo biti zaskrbljujoče, razen če se poslabša oz. spremeni oteklina. O vseh neželenih dogodkih (npr. hematomih, alergijskih reakcijah) je potrebno obvestiti center za zdravljenje hemofilije oz. osebnega hematologa.
  3. Bolniki se morajo nemudoma obrniti na svojega zdravnika ali takoj poiskati pomoč v najbližji bolnišnici, če imajo alergijsko reakcijo (zvišana telesna temperatura, vročina, pordelost, srbeč kožni izpuščaj, težko dihanje ali otekanje obraza ali jezika), saj je to lahko življenjska nevarnost. Bolniki z anamnezo alergijskih reakcij na koncentrate s podaljšanim razpolovnim časom faktorjev strjevanja krvi, ki vsebujejo polietilen glikol (PEG), se morajo o izbiri cepiva pogovoriti s svojim zdravnikom, ker nekatera cepiva vsebujejo PEG kot pomožno snov.
  4. Morda kateri od posameznikov z motnjo strjevanja krvi pred cepljenjem nima neposrednega dostopa do terapije. V takih primerih si po možnosti prizadevajte za dostop do drugih dejavnikov strjevanja krvi. Sledite tudi zgornjim navodilom, pri čemer se prepričajte, da je uporabljena najmanjša možna igla in vzdržujte pritisk na vbodno mesto več kot 10 minut.
  5. Bolnikom s težko / zmerno obliko hemofilije je treba injekcijo cepiva dati po injekciji faktorja VIII (FVIII) ali faktorja IX (FIX). Za bolnike z nivojem FVIII ali FIX nad 10%, hemostatični previdnostni ukrepi niso potrebni.
  6. Bolnike, ki prejemajo emicizumab (z inhibitroji ali brez njih) je mogoče kadarkoli cepiti z intramuskularno injekcijo brez hemostatičnih ukrepov in brez prejema dodatnega odmerka FVIII.
  7. Bolniki z von Willebrandovo boleznijo tipa 1 ali 2 (VWD), odvisno od njihove izhodiščne ravni aktivnosti von Willebrandovega faktorja (VWF) ristocetinskega kofaktorja (RiCof), bi morali v posvetovanju z osebnim hematologom uporabljati dodatne terapije (tj. DDAVP, če je na voljo, traneksamična kislina). Bolnikom z VWD tipa 3 je pred cepljenjem potrebno dati injekcijo, ki vsebuje VWF.
  8. Vse bolnike z redkimi krvnimi motnjami (vključno s trombocitopenijo in / ali motnjami delovanja trombocitov) je potrebno cepiti. Bolniki na antikoagulantih bi morali v 72 urah pred injiciranjem opraviti testiranje protrombinskega časa, da bi določili INR; če so rezultati stabilni in so znotraj terapevtskega obsega, je te osebe mogoče cepiti intramuskularno.
  9. Za cepljenje ni posebnih kontraindikacij, povezanih z zapleti pri hemofiliji in drugimi motnjami strjevanja krvi ali njihovo terapijo. Imunska toleranca, zdravljenje hepatitisa C in HIV ter drugi razlogi niso v nasprotju s cepljenjem.
  10. Cepljenje ni kontraindicirano za bolnike z imunosupresivi (kortizon, druga imunosupresivna zdravila).
  11. O morebitnih kontraindikacijah se je treba pogovoriti z zdravnikom, ker se priporočila na različnih področjih razlikujejo zaradi pomanjkanja podatkov pri posebnih skupinah prebivalstva (npr. nosečnice ali doječe matere).
  12. Britanska agencija za regulacijo zdravil in zdravstvenih izdelkov ter ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni, svetujejo previdnost pri uporabi cepiva Pfizer / BioNTech pri ljudeh z anamnezo težjih alergijskih reakcij. Posebna priporočila za ljudi z anamnezo alergijskih / anafilaktoidnih reakcij najdete v navodilih, ki jih je objavila posamezna agencija.
  13. Pri bolnikih, ki sodelujejo v določenih kliničnih študijah, je treba informacijo o njihovem cepljenju sporočiti izvajalcem študije.



1-twwxjpg



Še dodatna pozornost: Pred časom smo spremljali izobraževalni kamp hemofilikov Hrvaške, kjer je prof. dr. Ernest Bilić svetoval, da si hemofiliki faktorja ne dodajajo dan prej in ne dan kasneje, potem ko so bili cepljeni.

K cepljenju proti Covid-19 je bolnike pred časom pozval tudi prof. dr. Samo Zver, predstojnik KO za hematologijo, UKC Ljubljana.

1-zverrjpg

Preden se odločate za cepljenje, vkolikor imate kakršnekoli pomisleke glede zgoraj navedenega, se posvetujte z osebnim hematologom.

RB