Nevarnost krvavitve. Nalepka mi lahko reši življenje!

V primeru, da se hemofilik oz. oseba s sorodno motnjo stjevanja krvi znajde v urgentni situaciji, sploh v nezavestnem stanju, je lahko vsak znak ključnega pomena, ki najbližjo osebo, katera mu prva priskoči na pomoč, opozori na možnost krvavitve in mu na ta način prav mogoče reši tudi življenje.

1-h-instagramjpg

V Sloveniji smo do danes uporabljali (in je tudi še vedno v uporabi) SOS obesek, ki ga je hemofilik nosil okoli vratu, gravura na njem opozarja na potrebo po pomoči, njegova vsebina pa je zajemala informacije o hemofiliku in urgentni telefonski številki, ki so bile zapisane na mini papirnati zgibanki. Prav tako so bile pred desetletji izdane izkaznice hemofilikov z osebnimi podatki ter podatki glede osnovnega nivoja faktorja pri hemofiliku ter navodila, kako ravnati v urgentnem primeru. Oba navedena primera po izdaji nista bila posodobljena, zato danes v slovenski hemofiliji, žal, nimamo ažurnih podatkov bodisi v vsebini SOS obeska bodisi na izkaznici hemofilika, kar bo potrebno v bodoče nedvomno urediti, z dobršnjo mero konsenza med obema reprezentativnima organizacijama hemofilikov v Sloveniji. V dobi informatike bo potrebno razmišljati tudi nekoliko širše, saj se po svetu pojavljajo različne podatkovne rešitve, ki so v urgentnih primerih pri hemofiliji v pomoč in obveščanje o posameznikovem osnovnem stanju (zapestnice, različice USB ključev, izkaznice v standardizirani obliki, ...).

IMG-2122jpg

Z dobro voljo se vedno najde rešitev. Včasih zelo enostavna, kar se je nedavno zgodilo z idejo o nalepki, ki obvešča na možnost krvavitve v urgentni situaciji, v kateri se hemofilik oz. oseba z motnjo strjevanja krvi lahko znajde. Predstavljenih je bilo več različic, prevladala pa je varianta, ki v krogu prikazuje kapljice krvi z napisom NEVARNOST KRVAVITVE! OB URGENCI POKLIČI (navedeno telefonsko številko).

Nalepka je namenjena hemofilikom in osebam s sorodnimi krvnimi motnjami, zato je nabolj primerno, da se jo namesti na predmete, ki jih hemofilik oz. posameznik več ali manj stalno nosi s seboj, kot so npr. kartica zdravstvenega zavarovanja, denarnica, mobilni telefon ipd. Uporaba nalepke na vidnem mestu v osebnem avtomobilu je smiselna, če ga uporablja samo oz. pretežno hemofilik, saj bi v primeru nesreče voznika, ki ni hemofilik, reševalec oz. oseba, ki bi ponesrečenca reševala, sporočila zavajajoč podatek o možnosti krvavitve zdravega posameznika.

IMG-2228_jpgjpg

Različica nalepke v angleškem jeziku je prav tako na voljo, z dodano mednarodno klicno kodo za Slovenijo in nam je nedvomno lahko v neizmerno pomoč v primeru urgentne situacije, ki se nam potencialno zgodi v tujini.




Dvig nalepk je možen preko obeh društev v Sloveniji, društva Krvni bratje (elektronska pošta: krvnibratje@gmail.com) ali Društva hemofilikov Slovenije (elektronska pošta: hemofilija@siol.net), možno jih bo prejeti tudi osebno na katerem izmed srečanj hemofilikov v prihodnje.

Pomembno je, da o novi pridobitvi osveščamo tudi osebe, ki so pogosto v naši družbi (družinske člane, prijatelje, sodelavce, ...), da se bodo znali odzvati v primeru resne in življenjsko ogrožajoče krvavitve pri hemofiliku ali osebi, pri kateri gre za sorodno motnjo strjevanja krvi.
 
1-h-fbjpg

Naj bo SOS nalepka del našega letošnjega svetovnega dneva hemofilije v Sloveniji, po njem pa del našega vsakdana, kot redna spremljevalka na osebnih predmetih hemofilikov.

RB